areál větrné jámy č. 3 Dolu Jana Švermy

Větrní jáma, založená r. 1906 Těžířstvem Marie Anny sloužila k odvětrávání západního pole Dolu Ignát /Jan Šverma. Provoz ukončila v r. 1992, jáma byla zasypána, objekty jámové budovy s těžní věží, strojovny a ventilátorovny zůstaly střídavě bez využití, ve špatném stavu je zejména jámová budova. Technické zařízení bylo částečně přemístěno na Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích, částečně ponecháno (stator elektrického těžního stroje). Areál je v současné době využíván, ale byly provedeny výrazné úpravy, zejména na objektu ventilátorovny. Drobný areál v režném červeném zdivu se zajímavou dispozicí strojovny s jámovou budovou větrní jámy a s kruhově obezděnou těžní věží je pohledově exponován po levé straně trati z Ostravy-Svinova do Ostravy-Mariánských Hor (hlavní nádraží).