uhelný důl hlubinný Jeremenko, býv. jáma Louis, z toho jen: tzv. nová těžní věž a jámová budova dolu

Hlubinný kamenouhelný důl založen v r. 1891 v blízkosti tzv. Nových Vítkovic. Jádro areálu zůstalo zachováno bez významných stavebních změn. V r. 1929 získala definitivní podobu sdružená těžní věž jámy č. 1 a č. 2. V r. 1966 byla dokončena nová, kladivová těžní věž s nadzemní strojovnou (jáma č. 3). Těžba byla ukončena v r. 1992, kdy byla zasypána výdušná jáma č. 2 a důl (jámy č. 1 a č. 3) odčerpávají spodní vody z karvinské části OKR. Objekty kovárny a konírna byly prohlášeny kulturními památkami, konírna byla zbořena. Později byla prohlášena kladivová těžní věž se strojovnou ve věži. Původní areál je postaven v jednotném architektonickém pojetí v červeném režném zdivu s bohatým členěním fasád, nová těžní věž kladivová je moderní stavbou v barevné kombinaci červeného výplňového zdiva, velkoplošných oken a zelené ocelové konstrukce věže. Památkově chráněné technické zařízení dolu – elektromotor AEG Union a elektrický těžní stroj Siemens-Schuckert (přenesen z Dolu Jindřich v Moravské Ostravě) je zachováno na místě, pohon roštů kotlů byl převezen na Důl Hlubina v Moravské Ostravě.