Pinkasova synagoga

KP tvoří: Pinkasova synagoga prostředí KP tvoří: 2x ohradní zeď s brankou, 2x domek Synagoga byla postavena r. 1479 v pozdně gotickém slohu s prvky renesance z r. 1535, v l. 1607-25 rozšířena do pozdně renesanční podoby. Pozemek synagogy je pod úrovní Široké ul., vůči níž je vymezen novodobou ohradní zdí se vstupním portálkem do dvorku. Stavba je dvoukřídlá ve tvaru L; pův. jednolodní sál synagogy je na sev. straně s pěticí velkých půlkruhově ukončených oken a záp. štítovou fasádou s velkým půlkruhovým oknem a malým okénkem. Na vých. straně štít s dvěma malými půlkruhovými okny a kruhovým mezi nimi. Všechny fasády jsou hladké, nároží a přízemek vých. fasády zesiluje šikmá přizdívka. Fasády příčného pozdně renesančního křídla jsou jednopatrové, hladké, s náročně provedenými kamennými ostěními portálů a oken. Okna v přízemí jsou příčně obdélná, v patrech sdružená půlkruhová, v jednotném pravoúhlém orámování ukončeném přímými římsami. Záp. fasáda je tříosá, v patře arkýřový výstupek. Vých. dvorní dvojosou fasádu prolamuje v přízemí zdobený kamenný portál. Klenuté sklepní prostory býv. mikve zabíhají až pod dnešní dvorek a neshodují se půdorysně s přízemím.