dům

Dům č.p. 84 je řadový, třípodlažní dům obdélného půdorysu s hlavním průčelím obráceným do Ruské ulice, která vybíhá z náměstí 1. máje jihovýchodním směrem. K jihovýchodní straně je připojeno obdélné dvorní křídlo. Střecha domu je sedlová, na severozápadní straně z vystupují tři vikýře, na jihovýchodní je prolomena několika střešními okny. Střecha dvorního křídla je ve tvaru pultové mansardové střechy novodobé konstrukce, prolomená čtyřmi půlkruhovými vikýři. Hlavní severozápadní průčelí je v přízemí členěno bosovanými pásy, prolomeno širokým novodobým výkladcem a obdélným vstupem vyplněným jednokřídlými dřevěnými dveřmi a obdélným proskleným nadsvětlíkem. Přízemí je od 1. patra odděleno jednoduše profilovanou kordonovou římsou. První patro je tříosé. Průběžná profilovaná a zalomená podokenní římsa, která je nesena dvěma volutovými konzolami, vynáší kanelovaný pilastr ukončený volutovou hlavicí, na které spočívá trojúhelníkový fronton. Druhé patro je od prvního odděleno kordonovou římsou zdobenou vegetabilními motivy. Okenní otvory jsou lemovány štukovou šambránou s páskem a ušima. Podokenní a nadokenní římsy (přímá) jsou neseny volutovými konzolami. Otvory jsou vyplněny čtyřkřídlými dřevěnými okny dělenými v horní třetině poutcem. Průčelí je ukončeno profilovanou konzolovou korunní římsou. Střechou prostupují tři vikýře s trojúhelníkovým štítem a sedlovou střechou. K jižním dvěma třetinám jihovýchodního průčelí je přistavěno dvorní křídlo, zbývající část je jednoosá s širokým obdélným okenním otvorem. Dvorní křídlo je rozděleno na dvě nestejně veliké části. Větší severní část je omítnuta. Jižní, menší a ustupující část, je neomítnuta. Je proto patrné, že původní je pouze část zdiva v přízemí a obě patra jsou vyzděna nově. Severní část severovýchodního průčelí dvorního křídla je v přízemí prolomena třemi vstupními otvory vedoucími do jednotlivých prostor přízemí. První a druhé patro jsou členěny čtveřicí okenních otvorů s vyloženými podokenními římsami, vyplněnými novodobými čtyřkřídlými dřevěnými okny. Jižní část je dvouosá, v přízemí je členěna dvěma půlkruhovými oblouky, z nichž levý je opatřen cihelnou zazdívkou. Obě patra jsou členěna dvěma okenními otvory a jedním nevyplněným vstupním otvorem umístěným v mezipatře. Interiér: Přízemí při uličním průčelí zaklenuto renesančními křížovými klenbami na střední kamenný sloupek s dříkem s entausí. Východně na síň navazuje klenutý průjezd. V zadní části půdorysu rozměrnější komora klenutá valenou klenbou s trojbokými styčnými výsečemi. Přízemí obsahuje větší množství kamenických detailů. Sklepy jsou klenuté valenými klenbami. Patro přední budovy je řešeno jako hloubkový dvoutrakt obsahující čtyři místnosti. Všechny místnosti jsou sklenuty renesančními křížovými klenbami, pouze nad průjezdem je klenba valená. První patro dvorního křídla je celé klenuté. Druhé patro je celé plochostropé.