těžní věž s budovou jámy Jindřich

Jámová budova s těžní věží pochází z poslední větší přestavby a modernizace dolu z let 1913 – 16. Jámová budova byla přestavěna a byla vztyčena nová těžní věž těžní jámy. Zděná budova v červeném režném zdivu má čtvercový půdorys, fasády tří stran (východ, sever, západ) jsou členěny čtyřmi pilastry, římsami a zrcadly a ukončeny prolomeným štítem s profilovanou římsou, na uliční (západní straně) vyšším. Okna jsou ve dvou řadách nad sebou, ocelová průmyslová, členěná do rastru, s cihelnými záklenky s klenáky. Střední osa uliční fasády má okno sdružené trojité, horní okno je zvýšeno a obloukově zaklenuto. Sokl je členěn dvěma oplechovanými římsami nad sebou. Na jižní straně je patrný otisk po ubourané strojovně, původně společná část zdi je omítaná (obrys sedlové střechy) ve vrchní části a přezděna lícovými cihlami ve spodní části, kde jsou dvě řady úzkých oken. Vstup druhotně osazenými ocelovými prosklenými dveřmi s nadsvětlíkem je ve střední ose severní fasády. Vzpěrová ocelová těžní věž má příhradovou konstrukci, doplněnou dekorativními ocelovými prvky. Kola lanovnic mají osy v úrovni podlahy plošiny, kryté ocelovou stříškou. Vzpěry jsou kotveny v železobetonových patkách, orientovaných přibližně severně od stvolu věže. V interiéru došlo ke změnám v umístění ocelových plošin a schodišť. V r. 1982 po ukončení provozu byla těžní jáma zasypána a ubourán celý areál kromě vlastní jámové budovy s těžní věží. Ta je ponechána jako městská dominanta a příklad zapojení průmyslové architektury do soudobé výstavby. V současné době je v souvislosti s plánovanou přestavbou býv. hotelového domu zamezen přístup.