společenský dům tzv. Jubilejní kolonie

Jubilejní kolonie v Hrabůvce byla vystavěna jako obytný celek pro soukromý penzijní fond úředníků Vítkovického horního a hutního těžířstva u příležitosti 100. výročí založení Vítkovických železáren. Projekt vytvořil architekt Arnošt Korner z Moravské Ostravy. Inspiroval se architekturou sociální výstavby tzv. Rudé Vídně. Kolonie je příkladným projevem lokální recepce expresionismu. V průběhu přestavby a rekonstrukce, provedené podle návrhu Ing. arch. Pavla Sedleckého, byly modernizovány inženýrské sítě, vyměněny původní dveře a okna, provedeny omítky i nátěry a obnoveny fasády. Jednopatrová podsklepená stavba z omítaného tvárnicového a cihlového zdiva obdélného půdorysu s dvojicí bočních, mírně předstupujících jednopatrových rizalitů na východní straně je zastřešena valbovou střechou krytou beternitovými šablonami. Ve střední části je na hřebeni střechy osazena oplechovaná věžička s podstavcem čtvercového půdorysu, ukončeným profilovanou oplechovanou římsou a na nárožích s motivy akroterionů. Na tento podstavec dosedá osmiboké těleso, opět zakončené profilovanou římsou. Vížku završuje stlačená osmiboká helmice s drobnou makovicí. Východní průčelí objektu je celkově devítiosé, západní hlavní průčelí je jedenáctiosé. Přízemí se ve střední části otevírá průjezdem o šířce tří okenních os, flankovaným postranními valeně zaklenutými jednoosými průchody pro pěší. Průjezd je zaklenut stlačenou valenou klenbou s trojbokými výsečemi, boční průchody vždy třemi křížovými klenbami na pasech. Průjezd od průchodů oddělují na obou stranách valeně zaklenuté arkády, nesené na každé straně čtveřicí pilířů, členěných soklem, pásovou rustikou a římsovými hlavicemi. Čela stlačeně zaklenutého průjezdu a nižších, valeně zaklenutých arkád průchodů na východním i západním průčelí jsou lemována zaoblenou páskou, vybíhající z kordonové římsy přízemí a z římsových hlavic pilířů. Východní průčelí v úrovni druhého nadzemního podlaží nad průjezdem je tvořeno pěti obdélnými osami s replikami původních dřevěných kastlíkových oken. Okna dosedají na profilované parapetní římsy, podpírané zkosenými klenáky. Šambrány oken tvoří štukový průběžný zaoblený pásek. Průčelí vrcholí jednou odstupňovaným atikovým štítem s bočními nižšími, římsou ukončenými křídly a se střední, třemi pilovitými trojúhelníkovými štítky ukončenou atikou. Ve střední části štítu je umístěn štukový reliéf s motivem hornických kladívek, respective klopačky a ozubeného kola. Oba boční rizality na východní straně objektu předstupují shodně před líc hlavního průčelí. Východní průčelí obou rizalitů je shodně rytmizováno. Blíže středu v jedné polovině mírně předstupují, neboť zde jsou umístěna dvouramenná betonová schodiště s povrchem z umělého kamene, spojující přízemí s patrem. Schodiště jsou s exteriérem propojena obdélnými dvoukřídlými dveřmi a dvojicí schodišťových stupňů. Nad dveřmi jsou trojúhelníková okna v supraportě a s oblounovou, valeně tvarovanou šambránou. Nad oběma vstupy je po jednom obdélném protáhlém okně, osvětlujícím schodiště v úrovni podesty. Boční ustupující části východní fasády obou rizalitů jsou jednoosé, přízemí člení v severním rizalitu výkladec a dveře spojené valeným záklenkem s motive slunce. V jižním rizalitu se jedná o valeně zaklenutý výkladec s motive slunce. Západní průčelí objektu obrácené do prostoru západního úseku Jubilejní ulice je jedenáctiosé. Přízemí je ve střední části stejně jako ve východním průčelí prolomeno průjezdem a bočními průchody. Po stranách průjezdu a průchodů jsou vpravo i vlevo tři osy tvořené vstupem do prodejen a dvěma výkladci, přičemž I tyto otvory jsou valeně zaklenuté. Nad těmito osami je štukovou páskou do půlkruhu vymezena supraporta a suprafenestry. Průčelí v I. patře prolomeno deseti okenními osami dosedajícími na průběžnou profilovanou parapetní římsu. Střední osa průčelí v prvním patře tvořena čtvercovou vpadlinou, lemovanou profilovanou šambránou a uvozenou lizénami, členěnými pásovou rustikou. Okenní osy s novodobými, původním výplním tvarově přizpůsobenými výplněmi v šambránách v podobě štukových lišt. Nad okny v patře probíhá zkosený vlys a jednoduchá korunní římsa. Na ní v ose průčelí je vyzděn obdélný protáhlý štítový nástavec s profilovanou římsou a dvěma menšími postranními předsazenými křídly. Nástavec ukončuje nízká atika, v ose završená trojúhelníkovým štítkem s postranními motivy akroterionů. Fasády budovy se člení na jednoduše odstupněný sokl, v němž jsou prolomena obdélná okénka suterénu. V úrovni přízemí je na východní straně průčelí u průjezdu spolu se střední částí rizalitů členěno pásovou rustikou, zakončenou průběžnou kordonovou římsou. Na západní straně jsou rustikou a římsou členěny pouze pilíře průjezdu. Ostatní části fasád jsou hladká, otvory zvýrazňují oblouny. V patře okna akcentují parapetní římsy s motive klenáku a šambrány. Celek završuje zkosený vlys, jednoduchá korunní římsa a na obou stranách ve střední části průčelí různě pojaté štíty. Budova je po obou stranách průjezdu podsklepená. V obou postranních křídlech při východním průčelí vede do I. patra vždy jedno dvojramenné železobetonové schodiště, se stupni pojednanými v umělém kameni. V terasu jsou provedeny i dlažby chodeb a mezaninů. Dispozice přízemí je trojtraktová, dispozice I. patra v prostorách obou křídel trojtraktová, ve střední části dvojtraktová. Místnosti přízemí i I. patra jsou plochostropé, ve střední části I. patra je strop zdoben fabiony a štukovými rámci. V případě výplní otvorů – oken a dveří - se jedná o repliky dřevěných kastlíkových oken a původních dřevěných dveří a výkladců. Krov střechy - dvojitá stojatá stolice vaznicové soustavy.