vila

Volně stojící novorenesanční dvoukřídlá dvoupodlažní vila, součást zástavby severní strany Masarykových sadů. Vila byla postavena na půdorysu písmene „L“. V pravém úhlu připojená křídla, tvořená kubickými hmotami v přehledné aditivní skladbě jsou zastřešena sedlovými a valbovými střechami pokrytými falcovaným plechem. Exponovaným fasádám (jižní a východní) dominují stupňovité volutové novorenesanční štíty s množstvím výzdobných prvků: římsy, pilastry, čučky, akantové konzolky, obelisky, rolverkové kartuše v jižním štítu se slunečními hodinami, ve východním štítu s deskou, která nese nápis:“ Wer da bauet an / Markt und Strassen / muss Neider und Nar/ren reden lassen“. V rozvrhu průčelí pod štíty převládá horizontální členění, prostřednictvím soklu, profilované kordonové a korunní římsy. Okenní otvory pravoúhlého tvaru jsou v přízemí sdružené, v dalších podlažích důsledně symetricky rozmístěné vzhledem k ose průčelí. Výplně jsou nepůvodní, kromě segmentem ukončeného okna na východní fasádě a části půdních okének. V pojetí pláště průčelí se původně uplatňoval dekorativní účinek pískovcových článků (sokl, armovaná nároží, ostění oken a dveří). Aktuálně jsou všechny tyto prvky pokryty cementovým nástřikem a ostatní plochy fasády břízolitovou omítkou. Autentické detaily klempířské a zámečnické práce (makovice ve vrcholech štítů a obelisků, kotlíky pod okapními žlaby, okenní mříže, závlače táhel) zvyšují malebný účinek siluety stavby a současně přispívají k výpravnosti exteriéru. Jižní křídlo stavby je složeno ze dvou hmot. Ke štítem převýšené dvoupodlažní tříosé části se přimyká rovněž dvoupodlažní okapově orientovaná tříosá přístavba, která vznikla přestavbou původní zimní zahrady. Východní křídlo má obdobné objemové řešení jako jižní, v pravém nároží je navíc obohaceno o motiv válcového tříosého rizalitu pointovaného zvoncovou střechou. V místě styku křídel je vložena uzavřená veranda s hlavním vstupem do domu a terasou lemovanou balustrádou. Takto odlehčené nároží dává vyniknout hlavním štítovým hmotám. Zahradní průčelí obou křídel jsou v souladu se svým účelem pojednána střídmě. Výzdobný aparát je omezen na sokl, profilované korunní římsy, armovaná nároží, členitá ostění. Fasáda východního křídla je rytmizována třemi okenními osami, průčelí jižního křídla šesti osami. Dva pilířky s čučky vystupující z nároží střechy naznačují schodišťové těleso umístěné ve hmotě jižního křídla. Hlavní vstup do vily je rámován pískovcovým portálem s půlkruhovou archivoltou a postranními pilastry, které podpírají zalamovanou římsu nesoucí štít završený frontonem. Štít je členěn pilastry a římsami, po stranách doplněn čtvrtkruhy, v obryse obohacen o motivy koulí. Střed štítu vyplňuje stuhou proplétaný vavřínový věnec s iniciálami: FFL. Kruhové medailony umístěné v patě archivolty portálu, zobrazující kamenické nářadí a měřičské pomůcky, připomínají profesní zaměření majitele domu. Tektonické prvky portálu jsou zdobeny vpadlými plochami a rozetami, fronton a čtvrtkruhy štítu člení palmetové motivy. Dvoukřídlé dřevěné vstupní dveře mají rámovou konstrukci s plnými výplněmi a zdobně pojednaným původním kováním včetně krycích plechů vnějších závěsů.