boží muka

Boží muka se nacházejí v severovýchodním cípu obce Úhošťany. Původně šlo o rozcestí na konci zástavby. Silnice zde mírně stoupá zmíněným směrem, travnatý terén se zvedá i za sloupkem. Objekt se nachází na hranici parcel domu č. p. 63 a nedávno zbořeného č. p. 71, v těsné blízkosti vozovky, do které se obrací čelem, tedy k jihovýchodu. Parcela u č. p. 63 je nově oplocena, podezdívka se sloupkem je z betonových tvárnic. Stavební pozemek po bývalém č. p. 71 je zatím bez oplocení. Jde o pozdně gotická pilířková boží muka zhotovená ze dvou bloků černovického pískovce. V čelní nice kaplice je malba. Sloupek čtvercového průřezu je horizontálně rozčleněn na sokl, prstenec a kaplici. Vertikálně je hranolový dřík zdoben iluzivně vloženými tordovanými subtilními sloupky či provazci ve hranách. Sokl je od dříku odsazen dvěma oblouny. Přibližně ve dvou třetinách výšky obíhá dřík vyšší prstenec s reliéfní nápodobou cimbuří. Pilíř je ukončen kaplicí završenou sedlovou stříškou. Přední strana kaplice je opatřena zahloubenou nikou. Nika má profilované orámování, dvojitý lem je ve spodní části ve střední třetině přerušen. Před restaurováním byl v nice vsazen již zcela zkorodovaný plech, na kterém se kdysi nacházela malba nezjištěného obsahu. V rámci restaurování byla do niky umístěna nová malba gotizujícího charakteru, s tématem ukřižování Krista. Mělčí zahloubené plochy bez orámování, zakončené sedlově, se nacházejí i po stranách kaplice. Zadní plocha je bez niky, prosté zaoblené rámování odděluje jen vryp. Kaplice je nad čelní nikou zakončena ne zcela pravidelným kamenným křížkem.