fara

Fara spolu s domem č. p. 74 a kostelem sv. Michaela Archanděla tvoří drobný dílčí městský prostor, v jehož těžišti je umístěn sloup se sochou Panny Marie. Jde o pomyslné centrum protáhlé uliční lánové obce, uspořádané podél cesty z bývalé Přísečnice přes České Hamry do sousedního Saska. Fakticky jde o severovýchodní část obce nedaleko rozcestí s odbočkou do Černého Potoka. Objekt je patrový, zděný, částečně podsklepený, obdélného půdorysu s valbovou střechou, se zadní, hmotově i půdorysně členitou, hospodářskou částí s pultovým zastřešením a kolmo navazující převýšenou záchodovou přístavbou se sedlovou stříškou. Střešní plášť tvoří šedé eternitové šablony v diagonální skladbě na bednění, pultová střecha části přístavku je zakryta falcovaným plechem se stojatými drážkami. Fasády jsou prosté, bez dalších aktivních architektonických článků, kterými mohly být dříve členěny. Rámovány jsou pouze některé otvory a zachována je dřevěná korunní římsa. Hlavní jihovýchodní průčelí je pětiosé. Okenní výplně jsou rozmanité jako na ostatních průčelích, převládají zde ale okna dvoukřídlá ven otvíravá, členěná vodorovnými příčlemi v horní třetině do tvaru latinského kříže. Ve střední ose průčelí je situován hlavní vstup s přibližně půlkruhovým karnýzovým nadpražím a dřevěnou dvoukřídlovou kazetovou výplní s nadsvětlíkem. Boční jihozápadní průčelí fary je tříosé, s předsazenými šambránami (v patře s uchy), s vnějšími, ven otvíravými, dřevěnými, dvoukřídlými okenními výplněmi různě členěnými - do tvaru latinského kříže, příčlemi do šesti tabulek, dvoukřídlé s nadsvětlíkem - členěné do tvaru písmene „T“, s klapačkami, s okapničkami, dochovanými zdobnými olivami a espaňoletami. Přístavek má z tohoto boku jednu osu s posuvnými dřevěnými vraty v přízemí a v patře s okenním otvorem, ve kterém chybí vnější okenní výplň, dochován je pouze rám se zapuštěnými závěsy s kuželovým zakončením s kuličkou a uzavíráním na dva obrtlíky. Vnitřní výplň je dvoukřídlá, členěná vodorovnými příčlemi v horní třetině, zavěšená na dvojici železných zapuštěných závěsů s půlkulovým zakončením, s uzavíráním na dva obrtlíky. Severovýchodní průčelí je čtyřosé, v přízemí ve druhé ose z leva je umístěn vedlejší vstupní dveřní otvor. Okenní výplně jsou rovněž rozmanité, v přízemí z vnitřní strany doplněné dřevěnými okenicemi.