činžovní dům

Dům stojí na pohledově exponovaném místě na nároží Moskevské ul. a nám. Svatopluka Čecha. Nárožní pětipodlažní činžovní dům postavený firmou V.Čápa. Nároží je zaoblené a v ostrém úhlu se k němu napojují boční fasády, mající od druhého patra štítovitý charakter - mezi osami vystupují pilíře, krajní nesou segmentový štít. Fasádu člení balkony s dekorativně kovaným zábradlím a secesní vegetabilní štukový dekor. Krajní části fasády jsou hladké, bez štukového dekoru, pouze se svislým pásem hrubé omítky. V přízemí jsou obchody, z náměstí je vstup do bývalého Waldesova muzea - kovové pobíjené dveře jsou flankovány dvěma kanelovanými třičtvrtěsloupy, na levém z nich je socha sedící ženy (jen v draperii zahalující spodní část těla) a u ní stojícího nahého chlapce - dílo Č.Vosmíka. Přízemí a mezanin byly upraveny pro Waldesovo muzeum(otevřeno 1918). V interieru se dochovala řada architektonických a uměleckořemeslných prvků.