přečerpávací stanice Bruska

Soubor věcí přečerpávací stanice Bruska sestává: 1) budova přečerpávací stanice čp. 467, na poz.č. 996 2) 2 původní vodojemy bez čp. se vstupem Bruska 1, na poz.č. 997 3) 2 vodojemy bez čp. se vstupem Bruska 2, na poz.č. 999/2 a 999/3 4) oplocení na pozemku č. 999/1 5) dílenský objekt bez čp., na poz.č. 998 a pozemků č. 996, 997, 998, 999/1, 999/2, 999/3, 999/5 Nemovitosti v prostředí KP: objekt, zahradní objekt Vzácně dochovaný soubor technických staveb ojedinělého charakteru z počátku 20. století, který vykazuje i vysokou estetickou hodnotu. Nejstarší stavby souboru z 20. let 20. stol. nesou slohové znaky kubismu a rondokubismu, nejmladší stavba souboru (3) je ve stylu funkcionalistickém. Rovněž konstrukční řešení budov - železobetonový skelet, bylo ve své době progresivní. oplocený areál je komponován jako celek a významně se urbanisticky uplatňuje vzhledem k ulici Svatovítská, která je hlavní spojnicí Dejvic s Hradčany i vzhledem k okolní vilové čtvrti. Více k dataci a autorství viz jednotlivé evid. listy částí souboru.