dům

Dům čp. 46 stojí ve východní části obce, na severní straně průjezdní komunikace, k níž je orientován podélným jihovýchodním průčelím. Jedná se o patrový trojdílný (resp. čtyřdílný) dům na obdélném půdoryse, s roubenou světnicí a patrem, sedlová střecha s námětky je kryta azbestocementovými šablonami. Síň a hospodářská část jsou zděné, čtvrtý díl domu tvoří stodola na výšku obou podlaží, která má rámovou obedněnou konstrukci. Světnice na vysoké podezdívce z pískovcových kvádrů tvoří levý díl domu, její roubené stěny mají podstávku se sloupky a pásky (pouze pásky jsou zdobeny řezbou). Roubení je vázáno na rybinu. Vstupní průčelí je obráceno k jihovýchodu. Na šířku síně a třetího – hospodářského – dílu domu z průčelí vystupuje pavlač rámové konstrukce se svisle bedněným zábradlím (bednění na sraz bez lišt), sloupky, nesoucí konstrukci pultové stříšky a dělící horní otevřenou část pavlače na čtyři pole, jsou ozdobně vyřezávané. Na pavlač navazuje ve stejné úrovni vysunuté bedněné (svisle na způsob záklopu) patro stodůlky. V přízemí pod otevřenou částí pavlače se nachází kryté zápraží, které vystupuje z linie průčelí ještě o něco více než pavlač. Na zápraží na vysoké pískovcové podezdívce, s jednoduchými sloupky a ve spodní části se zábradlím (svisle bedněným s lištami), vedou pískovcové schody. V přízemí dvě osy vlevo náleží oknům světnice. Tato okna, stejně jako okna patra, jsou dvojitá, dvoukřídlá čtyřtabulková, příčlí dělená v horní třetině, rámovaná jednoduchými profilovanými šambránami, s podokenní římsou (ta je v přízemí zdobena jednoduchou řezbou). Ve třetí ose zleva, v prostoru krytého zápraží, se nachází vstup s jednoduchým pravoúhlým portálkem. Na překladu je v obdélném poli nápis: + Elias + Filler + .....(nečit.) + Jah(r) + 1747 a popisné číslo domu 46. Výplní jsou dveře rámové konstrukce. V dalších třech osách vpravo od vstupu jsou okna – levé okno bez ostění, prostřední okno s jednoduchým pískovcovým ostěním, okno zcela vpravo je menší okénko na šířku, dříve byl na místě jednoho z oken (snad okna vlevo) vstup, rámovaný jednoduchým pravoúhlým portálkem (dle evidenčního listu, zpracovaného I. a V. Jirousovými 1.8.1967). Stodůlka je bedněná svisle na sraz s lištami. Ve vysoké podezdívce pod světnicí se nacházejí svlakové dveře do sklepa, osazené v zárubni. Jihozápadní štítové průčelí je v přízemí tříosé (s podstávkou), v patře dvouosé. Okna jsou stejná jako okna vstupního průčelí, pouze okno v levé ose patra je dvoukřídlé šestitabulkové. Štít je svisle bedněný na způsob záklopu se dvěma šestitabulkovými okénky. Severovýchodní štítové průčelí (stodůlka) je rozděleno i se štítem do tří podlaží a je svisle bedněné na způsob záklopu. V patře má dvě drobná okénka na šířku, štít s jedním asymetricky (vlevo) umístěným šestitabulkovým okénkem. K průčelí přistavěna přízemní z větší části horizontálně bedněná (na způsob záklopu) garáž pod pultovou střechou krytou osinkocementovými vlnitými deskami. Severozápadní podélné průčelí nebylo v době dokumentace přístupné, stejně jako interiér. Popis na již zmíněném evidenčním listu z r. 1967 uvádí v interiéru trámové stropy a klenutou síň.