dům

Dům č. p. 4 se nachází v severozápadním nároží náměstí 2. máje v Chomutově naproti kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o objekt půdorysu L se dvěma výtvarně pojednanými fasádami. Směrem do náměstí je dům jednopatrový omítaný o šesti okenních osách. V přízemí je loubí s polokruhovými arkádami, které je zaklenuto valenou klenbou s lunetami, jedno pole je klenuto křížovou klenbou. Fasáda je členěna pilastrovým řádem. Okna jsou obdélníková s nadokenními římsami. Střecha je mansardová krytá falcovaným plechem. Ve střešní rovině směrem do náměstí jsou symetricky rozmístěny celkem tři vikýře. Jeden centrální s volutovým štítem a dva menší po stranách. Centrální vikýř s pilastry, volutami a segmentovým zakončením je prolomen dvojicí na výšku obdélných oken s šambránami a prolamovaným frontonem oválným. Ve vrcholu štítu je plastika sv. Floriana, po stranách jsou dvě vázy. Níže u volut je po pravé straně sv. Jan Nepomucký a v tuto chvíli neidentifikovatelný světec v biskupském rouchu bez atributu. Okna v patře nad loubím jsou dvojitá osazená v líci a ve špaletě dělená na osm okenních tabulek. Sdružená jsou vždy po dvojicích v pilastropvých rámech, která vycházejí ze zesíleného pilíře loubí. Okna se zdobnou šambránou se zvýrazněným hlavním klenákem rámují nadokenní a podokenní římsa. Nadokenní je profilovaná, zalamovaná. Pod okny vyplňuje prostor mezi podokenní a kordonovou římsou rámované obdélné pole s diagonálním křížem. Tři arkády loubí jsou ohraničeny profilovaným ostěním ve vrcholu s hlavním klenákem s geometrickým motivem. Sokly pilířů vynášející loubí jsou zesílené a ponechané v přírodním kameni. Severozápadní průčelí směrem ke kostelu je již méně výtvarně provedené, ale přesto reprezentativní. V této části je objekt rovněž patrový se sedlovou střechou s krytinou z falcovaného plechu. V přízemí zcela vpravo je druhá strana arkády shodné s arkádami směrem do náměstí. Zbytek průčelí je členěn svisle pilastry a vodorovně kordonovou římsou. V přízemí je dům devítiosý, v patře desítiosý. Okna v přízemí jsou adaptována do novodobých provozů. Okna v patře jsou stejných rozměrů a výplní jako směrem do náměstí. Liší se pouze tvarem nadokenních říms. Fasáda je řešena ve dvoubarevném provedené. Plocha je růžová, architektonické a zdobné články jsou bílé.