fara

Božická fara je situována v centru katastrálního území Č eské Křídlovice, v těsné blízkosti farního kostela sv. Petra a Pavla. Jedná se o podsklepenou patrovou budovu krytou polovalbovou střechou.V ose západního průčelí byl dodatečně přistavěn vstupní rizalit se štítem, prolomený dvěma okenními osami. Vchod je provizorně zastřešen pultovou stříškou z vlnitého plastu. Okenní otvory jsou dnes vzhledem k osazení menších oken zčásti zazděny, parapety a přímé nadokenní římsy s konzolami jsou barevně zvýrazněny hnědou barvou. Východní fasáda modré barvy je členěna čtyřmi okenními osami. Pravoúhlá okna jsou lemována pásovými šambránami a završena profilovanou vodorovnou nadokenní římsou okrové barvy. Vstup do zahrady je kryt drobným novodobým přístavkem s pultovou stříškou. Severní fasáda má tři okenní osy. V přízemí je jedno z krajních oken zazděno, další dvě jsou opatřena ozdobnou kovanou mříži. Okna v patře jsou stejná jako v případě východní fasády. Štít je prolomen třemi oválnými okénky. Rovněž v případě jižního průčelí je dvojice oken v patře lemována pásovými šambránami a završena profilovanou vodorovnou nadokenní římsou. Barevnost odpovídá východní fasádě. Okno v přízemí je kryto kovanou mříží. Spodní část štítu je prolomena dvěma oválnými okny, v horní části umístěno štukové zrcadlo uprostřed s textem L.P. 1991 odkazujícím k opravě jižní a západní fasády. Do budovy se vstupuje z předsíně umístěné v ose, z níž se po několika stupních schází do valeně zaklenuté chodby, která je hlavním komunikačním prostorem v přízemí. Na východní straně se v ose nachází vstup do zahrady, který je tvořen barokním portálem s profilovaným ostěním opatřeným ušima, kapkami a nadsvětlíkem. Z chodby v přízemísevstupuje do severního traktu, který je tvořen třemi klenutými prostorami (místnost zaklenutá valenou klenbou se styčnými výsečemi, s hranami vytaženými do hřebínků a místnost klenutá valeně s výsečemi, druhotně rozdělená příčkou). Jižní trakt přízemí zcela analogicky tvoří místnost zaklenutá valenou klenbou se styčnými výsečemi a svytaženými a místnost klenutá valenou klenbou s výsečemi. Obdobným způsobem je členěno i patro objektu, jenž je přístupné po centrálně umístěném jednoramenném schodišti. Všechny prostory patra jsou rovněž klenuté. Nad podestou schodiště se nachází valená klenba se styčnými výsečemi, v jejímž středu je ve štuku provedeno kruhové zrcadlo. Ve dvou místnostech severního traktu jsou valené klenby s výsečemi, přičemž v jedné z místností jsou výseče provedeny dvojitě, s vytaženými hřebínky, a tvoří tak jakousi imitaci sklípkové klenby. V podobně řešených místnostech jižního traktu se nacházejí valené klenby se styčnými výsečemi, rovněž provedenými dvojitě a s hranami vytaženými do hřebínků. V tomto případě svou formou připomínají klenby hvězdicového vzorce. Střechu budovy nese barokní konstrukce krovu s ležatou stolicí. V prostoru podkroví jsou dobře patrné dva centrálně umístěné, mohutné komíny, do nichž vedou otvory umístěné na hlavním schodišti. Podlahy všech místností jsou prkenné, chodba v přízemí je vydlážděna kamennou dlažbou. V budově se nachází celá řada pozoruhodných drobných detailů, jako jsou zdobená barokní kování a tepané krabicové zámky na dveřích v přízemí a částečně i v patře, které lze rámcově datovat do druhé poloviny 18. století. V patře se nacházejí rovněž hodnotné prvky (kování, kliky) z období před první světovou válkou. Na farní budovu po stranách navazuje ohradní zeď, která je v jižní části rytmizována trojicí sloupků. V severní části ohradní zdi, která je postavena v prudce se svažujícím terénu, se nachází mohutný klenutý vjezd, v jehož bocích jsou osazeny zbytky barokního ostění portálu s ušima. Součástí farního areálu je dlouhá hospodářská stavba, která patrně vznikla současně s dnešní budovou fary. Její fasády jsou hladké, s drobnou, profilovanou podstřešní římsou. Střechy je sedlová, krytá pálenou taškou. Interiér je klenut pruskými klenbami mezi pasy. Ve druhé polovině 19. století byla budovy drobně rozšířena západním směrem, přístavek je však znehodnocen novodobými úpravami (garážové dveře), a proto není součástí návrhu. Za dlouhou hospodářskou budovou stávaly ještě dvě samostatné menší stodoly, z nichž jedna už neexistuje a druhá je ve stavu na hranici zániku.