dům

Dům čp. 215 je situován v západním cípu obce. Jde o patrový objekt na obdélném půdorysu, s přístavkem na jihozápadě a u severozápadního průčelí. Přízemí je zčásti roubené a zčásti zděné, patro pravděpodobně hrázděné (zdivo je zakryté bedněním). Jihovýchodní průčelí je v přízemí šestiosé, v patře čtyřosé. Pravá strana v rozsahu dvou os je roubená, se dvěma poli podstávek. Podstávky jsou dosti masivní, výrazně členěné a ozdobně vyřezávané. Roubení zakrývá prkenné bednění s plasticky vystupujícími liniemi. Mezi podstávkami se nacházejí dvoukřídlá dřevěná okna (každé křídlo tvoří tři tabulky), v dřevěné profilované šambráně. Pod okny je vyřezávané parapetní prkno. V ose třetí zprava je vstup do domu – jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s širokou dřevěnou zárubní. Část přízemí vlevo od dveří je již zděná, členěná třemi okny. První z nich (tj. v ose celkově čtvrté zprava) je malé obdélné dřevěné dvoukřídlé okno, umístěné ve špaletě – ta je větší než samo okno, jehož křídla člení jedna vodorovná příčle v horní třetině. Zbývající dvě okna jsou stejná. Na rozdíl od předchozího jsou větší a dvojitá, jinak je provedení obdobné – včetně větší špalety. Celé patro je opatřeno svislým bedněním se spoji, krytými lištami. Jak prkna, tak lišty mají dolní část zakončenou do ozdobných vlnovek. Všechny čtyři osy patra vyplňují stejná okna; osy první a druhá zprava odpovídají osám přízemí, zbylé dvě nikoliv. Okna jsou dvoukřídlá dřevěná, v líci, každé křídlo rozděluje jedna vodorovná příčle v horní třetině. Kolem oken je dřevěná profilovaná šambrána, nahoře doplněná ještě o obloučkovitě vyřezávaný nástavec. Přízemí i patro byly na jihozápadě rozšířeny při výstavbě přístavku (ten bude popsán později). Plochu takto rozšířeného patra kryje stejné bednění, jako patro celého vlastního domu, takže s ním pohledově splývá. V bednění je – u napojení přístavby na dům – vyřezaný menší obdélný otvor, zakončený do tvaru trojúhelníku. Severovýchodní průčelí je dvouosé, dole je nízký kamenný soklík. Vzhled přízemí i prvního patra je stejný, jako u výše popsané pravé části průčelí jihovýchodního – včetně oken. Mírná odchylka je pouze u šambrán oken v patře - v dolní části je navíc čtvrtkruh poblíž rohů a odlišná je profilace obloučků horního nástavce. Průčelí zakončuje trojúhelný štít, pokrytý stejným bedněním, jako patro. Pod vrcholem štítu je malé čtvercové dřevěné okénko, rozdělené do kříže, v jednoduché šambráně. Pod okénkem, avšak více vlevo, jsou jednokřídlé podávací dveře, splývající svým provedením s bedněním štítu (pouze nad dveřmi je jednoduchá dřevěná římsa). Ve štítu jsou ještě dva drobné půlkruhově zakončené otvory – nad pravým oknem patra; otvory jsou dnes zevnitř zakryté. Severozápadní fasáda je v přízemí dvouosá, v patře čtyřosá. Přízemí je v levé části roubené, opět s dvěma poli podstávek a stejnými okny, jako u průčelí severovýchodního. Střední úsek přízemí zakrývá zděný přízemní přístavek s pultovou střechou, krytou lepenkou. Jeho jihozápadní stěna a větší část stěny severozápadní jsou nově vyzděny z tvárnic, třetí stěna a zbytek stěny severozápadní jsou ze smíšeného zdiva z cihel, doplněných kamennými kvádry. Jediným otvorem přístavku je nové malé okénko v severozápadní stěně. Pravá strana přízemí vlastního domu je rovněž ze smíšeného zdiva, mezipatrová římsa je výše, než rozhraní mezi podlažími u roubené části. Tato zděná část výrazně předstupuje a je tak vlastně velmi mělkým rizalitem. V horním úseku stěny je ve starším otvoru nové, na šířku orientované nedělené okénko, v hluboké špaletě. Ve všech osách patra, opět zakrytého bedněním, jsou stejná okna, jako v patře severovýchodního průčelí. Většinu jihozápadního průčelí zakrývá bedněný přístavek - z vlastního domu je tak viditelný pouze trojúhelný štít, pokrytý eternitem. Uprostřed štítu je dřevěné dvoukřídlé okno v dřevěné šambráně, každé křídlo rozděluje jedna vodorovná příčle v horní třetině. Přístavek má stěny ze svisle bedněných prken, spoje kryjí lišty. Jediným otvorem přístavku jsou prkenné jednokřídlé svlakové dveře, vyplňující přízemní úroveň jihovýchodní stěny. Přístavek má pultovou střechu, krytou břidlicí. Vlastní dům pak má sedlovou střechu, krytinou je rovněž břidlice. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše domu dvě okna – jedno zhruba uprostřed pravé části střechy, druhé pak vlevo, těsně pod hřebenem. Okna, vystupující z plochy střechy, jsou jednokřídlá, rozdělená do kříže, nahoře ukončená segmentovým obloukem. Na severozápadní straně střechy je pak – blízko u hřebene – nový zděný komín. Interiér má dispozici se střední chodbou a místnostmi po obou jejích stranách. V přízemí je vpravo od chodby světnice, vlevo pak vpředu kuchyně a vzadu hospodářská prostora (dnes užívaná jako koupelna). Světnice má trámový strop se záklopem, kuchyně a chodba rovný strop, dnešní koupelna je zaklenutá do traverz. Podlahy jsou zčásti prkenné, zčásti s dlaždicemi. Z chodby vede dřevěné žebříkové schodiště do patra a ve stejných místech také kamenné schodiště do kamenného sklípku s malou studánkou. Na konci přízemní chodby je pak vstup do přístavku na severozápadní straně, jehož podlaha je níže, než podlaha domu. V patře jsou čtyři místnosti, situované u nároží domu – tedy vždy po dvou po obou stranách chodby. Stropy jsou zde rovné, v části patra trámové s omítaným podhledem, podlahy jsou prkenné. Z chodby patra lze po dřevěném žebříkovém schodišti vstoupit na půdu. Krov je hambalkové soustavy, se šikmým zavětrováním.