venkovský dům

Na jižním okraji obce, na vrcholu stoupání komunikace, jež se zde stáčí k západu – směrem k bývalému panskému dvoru. Objekt dle historických pramenů vznikl přestavbou bývalé panské hospody, již na mapě stabilního katastru r. 1839 značen jako jediný nespalný v obci. Přízemní zděná chalupa na obdélném půdorysu s širokou polovalbovou střechou s mírným přesahem přes zápraží, krytina z eternitových šablon, které pokrývají také štít. Světnice má výrazně vyšší strop s omítaným podhledem, hospodářská část nižší, přechod výšky stropu nad síní je pozvolný. Přesahující stropní trámy mají ozdobná zakončení. Za síní navazují v jedné hmotě zděné někdejší chlévy a dále stodola s bíleným roubením na vysoké kamenné, střídmě omítané a bílené podezdívce, s vraty k jihu - do polí. Štít stodoly má jednoduché svislé překládané bednění s drobnými čtvercovými větracími otvory. Za stodolou je připojen nízký přístavek s kamenným obvodovým zdivem s ležatými okénky s trámkovými zárubněmi s pultovou střechou krytou eternitem. Zadní podélná strana budovy, otočená k souběhu polních cest má před síní vysazen vstupní přístavek s nízkým kamenným obvodovým zdivem a bedněnou stěnou na východní straně, kde je také situován vstup. Přístavek kryje pultová střecha v prodloužení spádu hlavní střechy. Na fasádě světnice jsou nejasně čitelné zbytky lisenových rámů mezi okny a po stranách průčelí. Okna nemají původní křídla, nynější členění v líci zdi osazených křídel je v průčelí do „T“, na zadní straně šestitabulkové, na zadní straně přestavěných chlévů je vsazeno nevhodné nečleněné šířkové okno. Interiér domu kromě světnice majitel nebyl ochoten zpřístupnit pro prohlídku. Na pozemku východně za domem je z druhotně použitých trámů sestaven jakýsi sklad či dřevník. Pozemek předzahrádky je obehnán tradičním plaňkovým plotem s úzkými kamennými sloupky. (popis J. Svobodová 2004)