židovský hřbitov

areál: hřbitov s náhrobky, domek hrobníka, márnice. Židovské osídlení se v Uhřínevsi se rozvinulo koncem 17. stol., proto byl založen samostatný židovský hřbitov. Hřbitov obehnán z části kamennou, z části cihelnou zídkou, prolomenou vstupy při márnici a u domku hrobníka. Márnice situována do JZ rohu parcely, na kterou úzce navazuje domek hrobníka u západní ohradní zdi. Náhrobky dochovány zhruba od r. 1730 do počátku 20. stol., četné kameny jsou reliéfně zdobeny. Jsou umístěny ve vzrostlé zeleni, navazující na zdejší oboru, kde byl po 2. sv. válce zbudován památník obětem fašismu. Domek hrobníka - jednopatrový kamenný, nová sedlová střecha, krytá břidlicí s novodobými vikýři, hladká novodobá fasáda. Márnice - v JZ rohu parcely hřbitova - malý jednoprostorový cihelný domek, valeně klenutý, klenba kryta sedlovou taškovou střechou. pokryta taškami. Do hřbitova se otvírá segmentově ukončeným otvorem. Uvnitř fragment malby s hebrejskými nápisy.