dům

Dům č. p. 63 se nachází v severovýchodním nároží Mírového náměstí. Dům č.p. 63 je dvoupatrový řadový objekt na obdélném hloubkově orientovaném půdorysu, který se svým hlavním (jižním) průčelím obrací do prostoru náměstí. Přízemím s pásovou rustikou prostupuje oblouk plochostropého loubí. Přízemím v loubí prostupuje vlevo obdélný okenní otvor se segmentovým záklenkem vyplněný dvoukřídlým dvojitým oknem s křídly dělenými příčlemi do čtyř tabulí a vpravo obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem, který vyplňují dřevěné dvoukřídlé dveře. Patry prostupují dvě okenní osy se shodným rytmem. Obdélné okenní otvory prvního patra lemují profilované šambrány a vyplňují je dřevěná dvojitá okna osazená do špalet, která jsou v jedné třetině odshora dělena poutcem na horní dvoukřídlé pole s nečleněnými křídly a na pole spodní dvoukřídlé s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Okenní otvory patra s plochými neprofilovanými šambránami s ušima vyplňují dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Průčelí bez soklu horizontálně člení kordónová profilovaná římsa mezi přízemím a patrem a zakončuje ho římsa profilovaná římsa korunní. Objekt kryje valbová střecha s pálenou taškovou krytinou bobrovka. Pravé (východní) průčelí domu je jednoosé shodného provedení s hlavním průčelím. Dvorní průčelí je dvouosé. Levou osu přízemí představuje obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Pravou osu přízemí tvoří čtvercový okenní otvor s dřevěným dvojitým oknem s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí, který byl umístěn do niky zaklenuté polovicí plného oblouku (nika vznikla nejspíše po zazdění průjezdu a přeřešení vnitřní vertikální komunikace). Obdélné okenní otvory patra jsou vyplněné dvojitými dřevěnými okny osazenými do líce, která jsou dělená poutcem v jedné třetině odshora na horní dvoukřídlé pole s nečleněnými křídly a na pole spodní dvoukřídlé s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Obdélné okenní otvory druhého patra vyplňují dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s křídly členěnými příčlemi do tří tabulí a osazená do líce.