chladící věž

Objekt chladící věže v areálu závodu ČKD Samostatně stojící oktogonální stavba na nízkém soklu, směrem vzhůru se zužující, tvořená dřevěnou konstrukcí rozdělenou do 4 horizontálních částí shodné konstrukce, kombinující kolmé, vodorovné a diagonální prvky. V nízké soklové části se uplatňují technologické podezdívky, kryté dřevěnými žaluziemi, s dochovanými prvky rour přívodného vedení. Věž sloužila k ochlazování přehřáté páry z kotelny, zejména v souvislosti s výrobou elektrické energie v tepelných elektrárnách, budovaných nebo rozšiřovaných v době elektrizace Československa po roce 1918. Původní zchátralá celodřevěná chladící věž byla nahrazena novou věží při modernizaci a rozšíření závodu na počátku padesátých let 20. století. Rámová konstrukce byla místo prken vyplněna vláknocementovými vlnitými deskami.