administrativní budova

Administrativní budova byla postavena v rámci rozsáhlého souboru továrních budov Českomoravské Kolben - Daněk, který byl založen roku 1896. V letech 1936 - 38 byl areál přestavěn za účasti F. A. Libry a stavební firmy Františka Smlsala na továrnu AGA, jejímž centrem byl provoz výroby svářecího plynu, tzv. dissusplynu. Administrativní budova na obdélném půdorysu je vstupem do areálu, součástí architektonického řešení je i brána se zídkou z kamenného lícového zdiva. Jednolitou hmotu budovy oživuje kubický rizalit při vstupu, nesený dvěma sloupy. Fasádu člení pásová okna, přízemí je obloženo keramikou, luxferový pás prozrazuje prostor vnitřního schodiště. Interiéru dominuje hlavní středové schodiště, ze kterého vybíhají dvě chodby. Schodiště má původní dřevěné zábradlí se svícnem v patě. V patře dochována původní vestavěná lavice v hale a část mobiliáře. Zajímavě je řešeno také vedlejší schodiště, jehož zábradlí je tvořeno kombinací kovových tyčí a skleněných výplní. V interiéru dochovány též původní dveřní výplně, dlažba a reprezentativní kamenné obklady.