sady na Karlínském náměstí

Část parku přiléhající k Sokolovské ulici je volně komponována a uplatňují se v ní rozsáhlé travnaté plochy, které dovolují průhled přes celý park až ke kostelu - neorománské bazilice sv. Cyrila a Metoděje, jenž je ústřední dominantou celého prostoru náměstí. Kostel je samostatně evidovanou KP, byl postaven v l. 1854-1863 podle plánů K. Rössnera a I. Ullmanna. Současně byl založen i park. Autor úpravy parku není znám, vznik je spojován s finanční podporou průmyslníků Daňka, Götze, Riedla. S úpravymi bylo započato v roce 1861, do konečné podoby byl park doveden po dostavbě baziliky r. 1873. Cesty vytvářejí převážně nepravidelně tvarované oválné plochy trávníků, pouze v okolí kostela se cesty sbíhají symetrickém způsobem. V průhledu na ose sever - jih je umístěna kruhová vodní kašna (samostatně evidovaná KP). Po obou stranách osy západ - východ jsou souvislé, nepravidelně oválné travnaté plochy. Část parku obklopující z východní a západní strany kostel má znaky pravidelné úpravy. Po obou stranách kostela jsou přímé úseky cest, z nichž vybíhají v mírném oblouku cesty, které se za apsidou spojují. Zhruba ve dvou třetinách délky rozděluje park frekventovaná Křižíkova ulice. Park je ze všech stran lemován chodníky (část s mozaikovou dlažbou). Síť cest navazující na vstupy z těchto chodníků je vedena v mírných obloucích, které park člení do zatravněných ploch se stromy a keři. Hřiště vybudované podél V hrany parku v 60. letech 20. stol. odděluje oplocení. V parku se v současnosti nachází 19 druhů listnatých stromů (blíže viz text prohlášení za KP, MK čj. 14130/2012).