kostel sv. Filipa a Jakuba

KP tvoří: - kostel sv. Filipa a Jakuba - ohradní zeď - socha sv. Jana Nepomuuckého - sloup se sochou P. Marie Svatohorské Prostředí KP tvoří: - pomník padlých v Květnové revoluci Areál kostela postavený ve vyvýšené poloze na vápencové skále býval centrem osady Zlíchov. Podle povesti zde bývalo staré pohanské pohrebište. Jednoduchý barokní kostel s veží vznikl na míste staršího raně gotického kostela. Je obklopen hřbitovem s ohradní zdí. Na severní straně na skále, v ose kostela, stojí kamenná socha sv. Jana Nepomuckého. Pri dolní části cesty vedoucí do kostela podél západní ohradní zdi stojí na sloupu kamenná socha Panny Marie Svatohorské. Celý areál se vypíná nad řekou a tratí a je od bývalé osady oddělen novejším zářezem silnice na západní straně.