venkovský dům

Patrová roubená chalupa obdélného půdorysu stojí ve svažitém terénu v západní části vsi (podélným severním průčelím otočena ke komunikaci). Dům sestává ze zděné přízemní hospodářské části (která přechází pod světnicí ve vyšší podezdívku) a z roubeného obytného patra, opatřeného mladší vápennou omítkou. V přízemí jsou obdélné vstupní otvory s dřevěnými zárubněmi, kterými se vchází do chléva a komory. Patro má tradiční trojdílnou dispozici a obytnou komoru. Vchod do domu je ze zápraží, které v úrovni síně přechází v bedněnou pavlač s ozdobně vyřezávanými prvky. Část pavlače při štítovém průčelí má mladší bednění v plné výši a je upravena jako hygienické zázemí domu. Štíty jsou svisle bedněné. Přesahující sedlovou střechu s polovalbami kryje eternit. Předmětem ochrany je chalupa čp. 10 a vymezený pozemek.