socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna ve svažitém terénu, SZ od kaple sv. Anny. Pískovcová socha stojí na mladším hranolovém podstavci, obloženém kachličkami. Má základovou desku, patku a stupňovitě vysazenou římsu. Na čelní straně je umístěna kovová deska s dedikačním nápisem (kanovník dr. Mikol. Karlach věnoval sochu obci Kosoři v r. 1895). Socha je vysoká přibližně 180 cm. Figura má výrazný esovitě prohnutý kontrapost s vysunutým pravým bokem a uvolněnou levou nohou. Kompoziční esovka vyznívá v pohybu hlavy nakloněné k pravému rameni. Oči světce jsou upřeny na Ukřižovaného - krucifix má opřený o pravou paži. Světec je oblečen do svého typického roucha, na spodním dlouhém šatě má krátkou rochetu s vyšívaným lemem a přes rameno přehozený pláštík s kapucí. Na hlavě má nasazený biret. Socha světce působí svou masívní hmotou, zvýrazněnou navíc uzavřeným tvarem figury. Tento účinek je z části ztlumen ladným pohybem postavy a dobře propracovanými detaily. Modelace figury je plně podřízená hmotě. Odvrácená zadní část je kompaktní a plochá - drapérie je jen naznačena, čelní část sochy je mnohem propracovanější. Základním výtvarným prvkem jsou těžké hluboké a ostře vytažené záhyby, členící spodní část šatu a pravý bok. Lyričtější polohu dává figuře výraz a modelace hlavy; v tváři sv. Jana Nepomuckého se zračí hluboký duševní prožitek. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na vyznačeném pozemku.