kostel Andělů strážných

Kostel Andělů strážných je vystavěn u silnice po levé straně ve směru Vidochov - Stupná, dominanta obce v její spodní části. Zděná, monumentální architektura s presbytářem orientovaným k JV straně, k této straně přistavěna také sakristie s přístupovým schodištěm. Kvádrová třípatrová věž zakončená jehlancovou střechou s trojúhelnými odvětrávacími okénky ve střední části, se nachází po SV straně, zakončena je makovicí, ve vrcholu s latinským křížem. Do podvěží přístup segmentovým portálem od SV strany, vrchní patro se sdruženými okny oddělenými kamenným dórským sloupkem. Boční stěny lodi a průčelí jsou členěny odstupněnými opěráky s pěti okenními osami v mezipolích, vyplněnými jednoduchými, geometricky skládanými vitrajemi. V zadní části lodi vystavěn odstupněný, pravoúhle zakončený presbytář. Průčelí stavby na SZ straně s odstupněnými opěráky v nárožích, vstup se dvěma kamennými profilovanými schody, dveře dřevěné, dvoukřídlé, zdobeny kováním, v nadpraží ústupkový kamenný portál, hlavice sloupů zdobeny rostlinnými motivy s palmetami, nad portálem dvě okenní osy, trojúhelný štít je zakončen kovaným křížem, ve štítu prosvětlovací okno - rozeta, pod ní dvě obdélná okna hudebního kůru segmentově zakončená. Další vstupy do stavby taktéž na epištolní straně lodi a na JZ straně sakristie. Po obvodu stavby kostela podokapní obloučkový vlys. Interiér jednolodního kostela s kůrem na kamenných sloupech, v podkruchtí dřevěný kazetový strop. Vstupní předsíňka do podkruchtí oddělena dřevěným vestavěným zádveřím zdobeným kazetami. Strop lodi je členěn meziklenebními pasy s přízedními polopilíři na pět polí s křížovou klenbou. Presbytář je sklenut s jedním polem křížové klenby. Strop lodi je zdoben malbami s rostlinným dekorem, stěny presbytáře a Vítězný oblouk jsou zdobeny postavami andělů a medailony s anděly. Sakristie je zaklenuta plackou, v JV straně dvě půlkruhová okénka s vitrajemi.