venkovská usedlost

Areál venkovského domu čp. 238 se nachází uprostřed obce, u komunikace vpravo ve směru Velké Svatoňovice - Úpice, venkovský dům vystavěný zadní štítovou stranou ke komunikaci (k SV straně), hospodářský objekt uzavírá dvůr k JV straně a je souběžný s venkovským domem. Součástí areálu: venkovský dům čp. 238, hospodářské stavení. Hospodářský objekt uzavírá dvůr k JV straně a je souběžný s venkovským domem. Štítová průčelí orientována k SV - JZ straně, objekt vystavěný na podélném půdorysu ze smíšeného zdiva. Nosné zdi z lomového pískovcového kamene se spárami na sraz, štít ke komunikaci vyzděn z cihel, se třemi segmentovými vyzíry. Nádvorní nosná okapová strana je vystavěna ze smíšeného zdiva, dochovány zbytky měkké omítky. Štít k JZ straně dřevěný, svisle bedněný. Hospodářské stavení o pěti traktech, k JZ straně volný průjezd na mlat, v zadní části vstupy do bývalých stájí a chlévů. Pozůstatky kamenných ostění, dveře dřevěné, jednokřídlé, bedněné. Krov sedlové střechy, krytinou eternitové šablony (k místní pěšině) a vlnité eternitové desky (do dvora).