dům

Dům č. p. 287 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, na jižní straně ulice Říční. Objekt leží ve svahu. Jedná se o rohový řadový dům, částečně podsklepený, hrubě omítnutý, architektonické články hlazené (barevnost: žlutá, články bílé). Střecha je polovalbová krytá eternitem. Pultem střechy na straně do komunikace prostupují 2 výlezové vikýře, pultem střechy směrem do dvora vystupuje 1 komínové těleso. K domu přiléhá na SV straně parcely novodobě přistavený přístavkové křídlo. Uliční průčelí je dvouosé. Fasáda je horizontálně členěna profilovanou korunní římsou a vertikálně na levém rohu lisénou. Ve druhé ose zleva se nachází vstup ve špaletě orámovaný jednoduchou šambránou. Výplní jsou jednokřídlé novodobé dveře (asi 50. léta 20. století) rámové konstrukce se světlíkem (dvěma svislými příčlemi dělen na tři prosklená pole), členěny třemi na šířku obdélnými výplněmi. Nad přímým zakončením vstupu obdélná plocha na šířku vymezena šambránou. Mimo osu zleva čtvercová plocha výplně, vymezená šambránou. Okna obdélná novodobá, čtyřkřídlá, čtyřtabulková, z dvojskly, ve špaletě, orámována šambránou, s podokenní římsou. V přízemí okno s okenicemi opatřeno mříží. Východní průčelí je tříosé. Fasáda je horizontálně členěna do omítky naznačeným soklem (prostupují ho čtyři světlíky), který pohledově vyrovnává svažitost terénu a korunní římsou. Vrcholí lichoběžníkovým štítem, který je zdoben lisénovým rámcem. Má dvě okenní osy ve špaletě, orámované šambránou – jednokřídlé. Vertikálně je fasáda členěna lizénovým rámcem. Okna obdélná novodobá, z dvojskly, čtyřkřídlá, čtyřtabulková, ve špaletě, orámována šambránou, s podokenní římsou.