dům

Dům č. p. 288 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, na jižní straně ulice Říční. Objekt leží ve svahu. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, omítka hrubozrnná, články- omítnuty hladkou omítkou barevnost: červená, články bílé), vložený podélnou severní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je mansardová krytá eternitem. Pultem střechy na straně do komunikace prostupují 3 pultové vikýře s jednoduchými, dvoukřídlými okny, šestitabulkovými posazenými v líci. Nad hřeben střechy vystupuje 1 komínové těleso, pultem střechy směrem do dvora prostupují tři výlezové vikýře a jeden pásový vikýř, skládající se z šesti samostatných vikýřů, na pravé straně dvorní fasády komínové těleso. Uliční průčelí je čtyřosé. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prolamují 1 sklepní světlík čtvercového tvaru (2. osa zleva), jednoduchou kordonovou římsou a profilovanou korunní římsou. Ve třetí ose zleva se nachází vstup ve špaletě orámovaný jednoduchou šambránou s náznakem uší. Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Obě křídla členěna výplní, jejíž střed klasovitě zdoben latěmi Nad přímým zakončením vstupu obdélná plocha na šířku, s číslem popisným 288, vymezena šambránou. Mezi druhou a třetí osou zleva obdélná plocha na výšku vymezená profilovanou šambránou, v jejímž středu rozvodová skříň.. Okna obdélná, jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková, v mělké špaletě, orámována šambránou s náznakem uší, s podokenní římsou. Dvorní průčelí – (barevnost: bílá, články: červené), přístupno přímým schodištěm umístěným v prvé ose zleva. V přízemí pětiosé, první patro čtyřosé. Okna obdélná, jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková, ve špaletě, orámována šambránou. Ve sníženém přízemí – suterén – ze dvora - přístup do sklepa. K jihovýchodnímu rohu domu přistavěn jednopatrový přístavek, který je do dvora otevřen dvěma arkádami, zaklenut valenou klenbou a jehož rovná střecha slouží jako terasa přístupná z domu druhou osou zprava.