dům

Dům č. p. 289 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, na jižní straně ulice Říční. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: cihlová, články hnědočervené), vložený podélnou severní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová krytá frankfurtskými taškami. Pultem střechy na straně do komunikace prostupují 3 sedlové vikýře s jednokřídlými okny, směrem do dvora 1 komínové těleso. Uliční průčelí je čtyřosé. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prolamují 2 sklepní světlíky obdélného tvaru (mezi 2. a 4. osa zleva), profilovanou kordonovou římsou, průběžnou podokenní římsou a korunní římsou. V první ose zleva se nachází vstup ve špaletě orámovaný profilovanou šambránou segmentově zakončený. Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Obě křídla dělena dvěma výplněmi oddělených mezi sebou vodorovnými vlysy zdobenými zubořezem. Horní - na výšku obdélná - kazeta – zaujímá 2/3 výšky křídla dveří a je půlkruhově zakončená, kde výplní je kruhová skleněná tabulka z lahvového skla. U paty oblouku dřevěné profilace vybíhá pravoúhle zalamovaná voluta. Dolní kazeta čtvercového tvaru na vnitřní straně zdobena motivem akantu, je ukončena přímou profilovanou korunní římsou. U vnějších bočních stran kazety oboustranná voluta konkávně projmuta. Vrchní část křídel zdobena rostlinným motivem. Nad segmentovým zakončením vstupu obdélná plocha na šířku, s číslem popisným 289, vymezena profilovanou šambránou. Mimo první osu- zprava obdélná plocha na výšku vymezená profilovanou šambránou.) Okna v přízemí obdélná, asi zdvojená, dvoukřídlá, dvoutabulková, orámována profilovanou šambránou. V 1. patře okna obdélná, asi zdvojená, dvoukřídlá, dvou tabulková, orámována profilovanou šambránou, s přímými nadokenními římsami. Plochu pod oknem vymezují obdélné parapetní výplně. Dvorní průčelí – část pultu sedlové střechy odstraněna a nahrazena terasou.