dům

Dům č. p. 287 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, na jižní straně ulice Říční. Objekt leží ve svahu. Jedná se o řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: bílá, články- žluté). Střecha je mansardová krytá eternitem. Pultem střechy na straně do komunikace prostupují 2 valbové vikýře (výplní jsou jednoduchá, jednokřídlá, šestitabulková, dovnitř otvíravá okna), 1 výlezový vikýř, pultem střechy směrem do dvora vystupuje 1 komínové těleso, prostupuje jím pásový vikýř. Uliční průčelí je tříosé. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prostupuje ve druhé ose zprava obdélný světlík, kordonovou římsou, profilovanou korunní římsou a vertikálně na obou rozích lizénou. Ve třetí ose zleva se nachází trojlaločně zakončený vstup ve špaletě. Na něj navazuje trojlaločný světlík, jehož skleněná výplň je svisle dvěma příčlemi dělena na 3 pole. Vstup rámován ve štuku vytaženými stojinami se zvýrazněnou hlavicí. V tympanonu trojlaločného zakončení vstupu je umístěna řezba – naproti sobě plující dvě ryby, v tlamě držící ovál s číslem popisným 478. Výplní jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce se dvěma výplněmi. Střed výplně zdoben tvarem připomínající písmeno V. Vstup přístupný pískovcovým schodovým stupněm. Okenní otvory jsou osazeny v líci, ven a dovnitř otvíravá, rámována ve štuku vytaženými jednoduchými šambránami a podokenní římsy chybí. Okna obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková – vnější, vnitřní dvoutabulková. Nad okenními otvory obdélná plocha vymezena profilovaným štukovým rámem s nápisem uvnitř plochy: VIVERE EST COQITARE. Dvorní průčelí je tříosé. Okna obdélná jednoduchá, ve špaletě, osmitabulková, orámována šambránou.