kaplanka s kaplí sv. Kateřiny

Kaplanka s kaplí (kaple je severně od kaplanky) jsou situovány jako řadové objekty východně od závěru kostela. Svým východním průčelí překračuje linii hlavní městské hradby. Kaplanka je třípodlažní, až na drobný samostatný prostor nepodsklepená, se sedlovou střechou krytou pálenými taškami. Západní průčelí kaplanky a kaple je sjednocené se stejnou výškou. Průčelí kaplanky je tříosé, v první ose od severu je v přízemí vstup do objektu vyplněný jednokřídlými rámovými dveřmi. Okna ve druhém a třetím podlaží jsou ve střední a jižní ose. Dvoukřídlá šestitabulková ve špaletě osazená okna rámovaná šambránou. Západní průčelí kaple je rovněž tříosé, ve střední ose v přízemí je lomený kamenný portál s jednokřídlými železnými dveřmi. Nad dveřmi je zazděné segmentově ukončené okno. V obou krajních osách jsou kulatá okna. Před východní průčelí kaplanky je představeno schodiště vedoucí ke vstupu, severně od něj je okenní otvor. Patra jsou tříosá, okna totožná s okny v západním průčelí. Severovýchodní nároží podepírá zeď kaplanky zděný opěrný pilíř zakončený pultovou stříškou. Východní průčelí kaple je do exteriéru otevřeno východní stěnou lodi a polygonálním presbyteriem umístěným na vybíhající půlkruhové baště. Presbytář je jednoosý, po obou stranách je rovněž jedna okenní osa. Obdélná okna v lichoběžníkových nikách profilovaným ostěním. Vlastní okno je děleno středním prutem do dvou obdélných částí ukončených mniškou. V záklenku oken mnišky vynášejí kruh do něhož je vepsán trojlist, resp. plaménky v okně v presbytáři. Přízemí kaplanky je plochostropé, kaple Růžencového bratrstva je zaklenuta renesanční valenou klenbou členěnou trojicí párů styčných trojbokých výsečí s zvýrazněnými hřebínky.