vodárenská věž

Vodárenská věž v obci Otvice se nachází na mírném návrší cca 500 m západně od středu obce. Autorem projektu je Adolf Niklas. Je to stavba válcového tvaru vysoká přibližně 15 m. Vertikálně je členěna na čtyři díly. Spodní čtvrtina je rozdělena osmi vertikálními žebry na osm polí. V jihovýchodním poli je umístěn půlkruhově ukončený vstup do objektu vyplněný obloukovitě ukončenými železnými dveřmi. V každém druhém poli je pod horním prstencem prolomeno obdélné vertikálně orien-tované zamřížované okénko. Druhé dvě čtvrtiny jsou na jihovýchodní a severozápadní straně členěny vždy dvěma elip-sovitými okny lemovanými šambránou, na jihovýchodní straně je mezi okny umístěna datace 1915. V prvních třech čtvrtinách se válec mírně zužuje. Na patě stavby je průměr cca 5 m, průměr ve třetí čtvrtině je cca 3,7 m. Poslední čtvrtina má průměr cca 5 m. Je členěna, obdobně jako první čtvrtina, osmi verti-kálními žebry na osm polí. Střecha je kuželová, krytá plechovými šablonami. Objem bazénu je 60 m3, výška maximální hladiny je 350,60 m nad mořem, výška minimální hladiny je 347, 43 metrů nad mořem. V současné době je minimální přítok 1,2 l/s, průměrný 2,4 l/s a maximální 3,8 l/s. Maximální odběr je 6,7 l/s, průměrný 1,5 l/s a minimální 0,1 l/s.