dům

Dům se nachází na křižovatce ulic Lázeňská a V zahrádkách a skládá se lze třívzájemně propojených objektů.Terén při objektu klesá směrem k jihozápadu a proto je objekt zčásti jednopatrový a zčásti přízemní. Hlavní (severní) průčelí směřuje do komunikace.První tři osy zleva jsou prolomeny otvory do východní části objektu. První osu zleva tvoří obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem se zvýrazněnou patou, výplň tvoří jednokřídlé dřevěné dveře kombinující rámovou a svlakovou konstrukci. Zbylé dvě osy představují obdélné, na výšku položené okenní otvory, které jsou vyplněny dvojitými dřevěnými ven a dovnitř otvíravými dvoukřídlými okny s kříd-ly členěnými příčlí do dvou tabulí. Polopatro této části objektu je nyní bez otvoru, v minulosti zde však (přibližně vose průčelí části domu) fungoval, dnes zazděný, obdélný horizontálně položený okenní otvor, který je patrný z interiéru domu. První osou zleva přízemí prostřední části domu je obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dřevěnými rámovými dveřmi. Druhou osu pak představuje obdélný na výšku položený obdélný okenní otvor vyplněný jed-nokřídlým do líce osazeným dřevěným nečleněným oknem. Přízemím západní části domu ne-prostupuje žádný otvor. Východní část patra je omítnuta a prolomena jedním čtvercovým okenním otvorem, vyplněným jednokřídlým dřevěným oknem děleným křížem do čtyř tabulí. Západní polovina patra je tvořena pohledovou trámovou konstrukcí hrázdění. Kostru hrázděné konstrukce tvoří práh, horní ližina a nárožní sloupek. Základní kostru pak dělí dva vazné sloupky do třech polí. Pravé pole není prolomeno žádným otvorem a je zavětrováno pouze pomocí jednoho pásku a paždíku, prostřední pole je prolomeno jedním okenním otvorem za-větrováno paždíkem a vzpěrou. Levé pole je prolomeno obdélným dveřním otvorem, který je rámován dveřními sloupky a nadpražním paždíkem, pole je zavětrováno paždíkem a vzpěrou. Dveře jsou jednokřídlé dřevěné kombinující rámovou a svlakovou konstrukci. Západní průčelí je prolomeno pouze jedním obdélným na výšku položeným okenním otvorem. Průčelí vrcholí bedněným štítem, který je prolomen dvěmi obdélnými horizontálně položenými okenními otvory, vyplněnými dřevěnými okny, dělenými vertikální příčlí na dvě pole. Bednění štítu je tvořeno subtilními půlkuláči. Otvory v prvních čtyřech osách přízemí zleva zadního (jižního) průčelí jsou v západní části domu. První dvě osy jsou tvořeny obdélnými okenními otvory s dřevěnými do líce osa-zenými dvoukřídlými okny s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Třetí osu zleva pak pro-lamuje obdélný dveřní otvor s jednokřídlými dřevěnými dveřmi a čtvrtou osu pak tvoří obdél-ný okenní otvor. Následující obdélný okenní otvor vyplněný dřevěným oknem dvoukřídlým s křídly členěnými příčlí v jedné třetině od shora na dvě tabule je prolomen do prostřední části domu. Na úrovni tohoto otvoru je prostřední část objektu zvýšena o patro, které bylo prolo-meno jedním obdélným horizontálně položeným okenním otvorem vyplněným dvojicí dřevě-ných dvojitých dvoukřídlých oken s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Východní část ob-jektu je tříosá. První dvě osy z leva v přízemí jsou tvořeny obdélnými okenními otvory vypl-něnými dvojitými dřevěnými dvoukřídlými okny s křídly členěnými příčlí v jedné třetině od shora do dvou tabulí (vnější, do líce osazená, křídla chybí), třetí osu prolomil obdélný dveřní otvor vyplněný svlakovými dveřmi. Obdélné okenní otvory patra jsou s výjimkou pravého, který je zazděný, vyplněny dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Polopatro je pak prolomeno dvěmi obdélnými horizontálně položenými okenními otvo-ry bez výplně, které jsou umístěny na osu postraních okenních otvorů. Mezi druhou a třetí osou zleva byl vystavěn zděný hranolový opěrný pilíř. Objekt kryje sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s hl. průčelím. Krytinu východní části objektu tvoří eternitové šablony, které byly na severní straně přibity na původní šindelo-vou krytinu. Krytinu severní střešní roviny západní části domu tvoří asfaltové pásy přibíjenénapůvodní šindelovou krytinu, jižní střešní rovinu pokrývá eternitová šablona. Západní část objektu je v plném rozsahu plochostropá. Stropy jsou trámové s bedněným podhledem, který je omítaný na rákos s výjimkou vysoké místnosti za jižním vstupem, která podhled postrádá. Krov této části domu je hambalkový s dvěmi podélnými stojatými stolice-mi. Spoje jsou plátovány a jištěny dřevěnými kolíky. Východní štít svíraný od prostřední části domu je hrázděný, výplň tvořítyčovina opatřená hliněnou mazaninou. Do severozápadního koutu krovy byla do výše hambalku přiložena ke komínovému tělesu bedněná komora. Bed-něná komora je tvořena profilovanými překládanými na hranách profilovanými širokými prk-ny, které pokrývají a tvoří čtyři obvodové stěny včetně stropu, pouze u východní stěny byl vynechán (dnes zazděný) obdélný otvor pro otopné zařízení ústící do komínového tělesa. Prostřední část domu je v plném rozsahu plochostropá. Stropy jsou trámové s bedněným podhledem, který je omítaný na rákos. Krov a východní štít svíraný od východní části domu jsou shodné konstrukce jako část západní. Západní část objektu je hloubkovým dvojtraktem. Východní trakt představuje hloubkově orientovanou chodbu zaklenutou segmentovou valenou klenbou, která byla vyzděna alespoň z části z vepřovic. Východní trakt je složen za tří za sebou řazených místností. Přední místnost je sklenuta dvěmi vzdutými českými plackami oddělenými meziklenebním segmentovým pa-sem. Prostřední místnost (patrně bývalá černá kuchyně) je zaklenuta příčně orientovanou segmentovou valenou klenbou, částečně vyzdívanou z vepřovic. Západní polovina zadní místnosti byla sklenuta příčně orientovanou valenou klenbou s esovitě tvarovaným čelem, východní polovinu místnosti zaklenulo jedno pole české placky. Klenební pole byla od sebe oddělena esovitě prohnutým meziklenebním pasem, a částečně vyzdívána z vepřovic a cihel. Prostory pater jsou plochostropé. Hambalkový krov je značně pozměněn mladšími stavebními úpravami, spoje jsou opět plátované a jištěné dřevěnými kolíky.