dům

Dům stojí v Široké ulici, dříve Mittlere Gasse. Ta vychází z osy pravoúhlého obdélného náměstí směrem k západu. Objekt je součástí její jižní uliční fronty, v této řadě je od východu čtvrtý, poslední. Ulice před domem má rovinnou niveletu, vlastní pozemek stejně jako u sousedních domů mírně klesá k jihu. Jednopatrová zděná stavba čtvercového půdorysu s přístavky je zakončena sedlovou střechou. K hlavnímu průčelí, před vstup, je přisazeno dřevěné pultové zádveří. K západní štítové fasádě je přistavěn přízemní čtvercový objekt se sedlovou střechou, původně dle historickým map dřevěný, dnes omítaný. K tomuto přístavku se na jižní dvorní straně přidává ještě pultový dřevník. Podél uliční čáry je dostavěna novější pultová garáž s vjezdem od západu, přístupná z vlastního pozemku. Podélnou okapní hranou, tedy hlavním průčelím, se dům obrací do ulice. O existenci podsklepení nevypovídají žádné otvory v soklové partii. Dům je zděný, patrně z kamene, obdobně jako sousední domy. Zádveří je dřevěné, prkny vodorovně deštěné. Omítka je na průčelí novodobá, tzv. mnichovská, v sytě oranžovožluté barvě. Některé aktivní prvky fasády jsou natřeny bíle. Zadní fasáda má však historickou hrubost a okrovou barvu, hladké šambrány jsou bíle starorůžové. Prostou sedlovou střechu, krytou asfaltovým šindelem červenohnědé žíhané barvy, odděluje od sousední střechy mírně nadezděná štítová zeď s oplechovanou, dosti zrezlou korunou. Střešní rovinu prostupuje za hřebenem čtvercový komín vyzděný z režných vápenopískových cihel a krytý plechovou stříškou. Komínem s nástavcem a střešním oknem je opatřena i zadní střešní plocha přístavku. Hlavní průčelí je horizontálně členěné soklem, profilovanou kordonovou a zjednodušenou korunní římsou. Okenní otvory jsou opatřené šambránami složenými ze spodní prosté parapetní římsy a hladkého rámování obtaženého po vnějším obvodu páskem. Fasáda je tříosá v rytmu 2 – 1, zleva jde o dvě okenní osy a jednu odsazenou dveřní. Dveřní otvor v přízemí překrývá zmíněné zádveří a zimní dveře v patře byly změněny na francouzské okno s neotvíravým parapetem. Okna jsou novodobá, plastová, s převzatým, ale zčásti iluzivním členěním do T.