dům

Dům se nachází v Široké ulici, dříve Mittlere Gasse, ta vychází z osy pravoúhlého obdélného náměstí směrem k západu. Objekt je součástí její jižní uliční fronty, tuto řadu od východu uvozuje. Dříve však před ním stávala rozměrná nárožní budova č. p. 57, která byla součástí dnes již zcela zbořené západní strany náměstí. Ulice před domem má rovinnou niveletu, vlastní pozemek mírně klesá k jihu. Jednopatrová zděná stavba nedlouhého obdélného půdorysu je zakončena sedlovou střechou. K západní polovině dvorní fasády je přizděn čtvercový patrový rizalit s pultem. Podélnou okapní stranou, tedy hlavním průčelím, se dům obrací do ulice. O existenci podsklepení nevypovídají žádné otvory v soklové partii. Materiál zdiva kryje hrubá a hladká omítka. Hrubé plochy jsou převážně žluté, hladké naopak spíše bílé. Barvy jsou do značné míry setřené povětrností. Prostou sedlovou střechu, krytou eternitovými šablonami nakoso s lemy, prostupuje za hřebenem čtvercový omítaný komín. Zadní rovina střechy je navíc opatřena v první etáži dvěma a v druhé jedním čtvercovým světlíkem, děleným na dvě tabulky. Architektonicky je členěno pouze hlavní průčelí, a to širšími lizénami. Lizénový pruh tvoří sokl, kordonovou i korunní římsu, ta je bez profilace, jen lehce vykloněná. Vertikální lizény se nacházejí při stranách fasády. Lizény tedy spolu utváří dva horizontální rámy, které lemují přízemí a patro. Otvory rámují užší hladké šambrány. Pouze v přízemí jsou doplněny prostými subtilními nadokenními římsami. Okna jsou opatřena okenicemi, z pantů sezónně odnímatelnými. Okenice jsou ze svislých palubek, mají tyrkysový nátěr. Okna jsou novější dvoukřídlá, nedělená. Pozoruhodné jsou nesymetricky dvoukřídlé vstupní dveře s nadsvětlíkem. Mají pozdně secesní charakter, spodní kazetové výplně zdobí neoklasické motivy stylizovaných květinových košů s perlovcem.