dům

Dům stojí v Široké ulici, dříve Mittlere Gasse. Ta vychází z osy pravoúhlého obdélného náměstí směrem k západu. Objekt je součástí její jižní uliční fronty, v této řadě je od východu třetí. Ulice před domem má rovinnou niveletu, vlastní pozemek stejně jako u sousedních domů mírně klesá k jihu. Jednopatrová zděná stavba delšího obdélného půdorysu je zakončena sedlovou střechou. K hlavnímu průčelí, před původní vstup, je přizděno pultové zádveří. Ke dvorní fasádě je připojen přízemní pultový přístavek. Podélnou okapní stranou, tedy hlavním průčelím, se dům obrací do ulice. O existenci podsklepení nevypovídají žádné otvory v soklové partii. Konstrukční materiál na několika místech vinou poruch omítky prosvítá, jde o kamenné smíšené zdivo. Zádveří je z plynosilikátových tvárnic. Omítka je hrubá, lizény a šambrány hladké, vše ale překrývá na západní straně spíše opadaná jednolitá tmavošedá hrubší vrstva. Na ní jsou pod okapem zbytky oranžové barvy, z původní vrstvy prosvítá bílá a starorůžová. Prostou sedlovou střechu, krytou plechovými šablonami stříbřité přírodní barvy, oddělují od okolních střech mírně nadezděné štítové zdi s oplechovanou korunou. Střešní rovinu prostupují za hřebenem dva čtvercové zděné komíny. Východní, z vápenopískových cihel, je doprovázený čtvercovým výlezovým světlíkem. Západní je z cihel keramických, červených, neomítaných. Dvorní střešní plochu přisvětlují dva starší světlíky, svisle dělené, se zaoblenými rohy. Střecha zádveří je kryta plechem, místy již zrezlým, střecha přístavku je již bez krytiny, s bedněním místy propadlým. Hlavní průčelí má členění překryté svrchní vrstvou omítky, pod ní prosvítá hladká širší kordonová lizéna a hladké šambrány oken. Jen cementový sokl za západní části fasády je mělce předstoupený. Fasáda je šestiosá v rytmu 3 – 3. Původní, stlačeným obloukem zaklenutý dveřní otvor, dnes zakrytý zádveřím, se nachází ve čtvrté ose zleva. Okna jsou dvoukřídlá, špaletová. Vnější okna v líci hlavní fasády jsou ven otvíravá a až na tři výjimky šestitabulková.