dům

Dům č. p. 7 stojí západně od náměstí Míru, na severní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou, krytou pálenými bobrovkami, s krátkým, nižším křídlem na východní straně dvora pod pultovou střechou krytou tzv. frankfurtskými taškami z pozinkovaného ocelového plechu. Hlavní uliční jižní průčelí je pětiosé (2+1+2), krom hlavní má kordonovou římsu a v patře mezi čtyřmi štukem ozdobenými pilastry v líci osazená dvojitá dovnitř a ven otvíravá fermeží natřená dvoukřídlá šestitabulková okna v rokokovým štukem ozdobených šambránách s lištou a uchy a s podokenními úzkými římsami. Střešní vikýř má mezi dvěma toskánskými pilastry trojlistem zakončené okno (nyní bez výplně), volutová křídla a trojúhelníkový tympanon završený třemi ženskými bustami. V ose přízemí hlavní vchod s dvoukřídlými dveřmi s nadsvětlíkem flankované dvojicí na koso postavených vázami zakončených pilastrů, po stranách obchodní výkladce s dveřmi z 2. poloviny 19. století. Dvorní severní průčelí je dnes bez omítek, pokud má okenní výplně, pak jsou dvojité ven a dovnitř otvíravé. To platí i o dvorním křídle.