dům

Dům čp. 10 je nárožní dvoupodlažní dům městského charakteru s okapově orientovanou střechou v uliční frontě. Objekt je vystavěn ze smíšeného zdiva a z pálených cihel. Fasáda je dekorovaná v umírněném klasicistním slohu. Je opatřena vápennou omítkou s nátěrem v zeleném odstínu. Dle stavebně-historického průzkumu města (zpracoval dr. Ing. J. Muk a kol., SÚRPMO, Praha 1987) byl objekt vystavěn na počátku 19. století. Na jeho místě je dům z nespalného materiálu zakreslen již v císařských otiscích stabilního katastru ze 40. let 19. století, velmi pravděpodobně jde o tentýž dům. Okna jsou dřevěná, avšak novodobá zřejmě z 90. let 20. století, některá zdvojená, s plechovými okapničkami. Při prohlídce stavby nebyla nalezena žádná historická okenní výplň. Historické dveřní výplně se v objektu již nevyskytují, jsou nahrazeny dřevěnými rámovými dveřmi v obložkových zárubních, místy i voštinovými dveřmi v ocelových zárubních. Krov je vaznicový s hambalky, dobou vzniku pravděpodobně někdy kolem požáru města v 50. letech 19. století. V průběhu 20. století doplněn o statická opatření místy až provizorního charakteru (příložky prken ke krokvím a vaznicím, křížové vzpěry, dodatečné kleštiny a ocelové „U“ profily namísto pásků), řada krokví byla vyměněna, jeho statika se nyní jeví jako stabilizovaná. Některé prvky, zejména krokve, pozednice a zhlaví vazných trámů, skutečně vykazují viditelné známky napadení dřevokaznými houbami. Střecha je kryta bobrovkami v korunovém kladení s lokálními poruchami, podle charakteru výroby jde o novodobou krytinu. Jihovýchodní fasáda je kryta hrubě nahozenou vápennou omítkou ve značné míře již opadanou. Zjevné jsou provizorní vysprávky.