dům

Dům č. p. 139 se nachází v Tyršově ulici, jihozápadně od náměstí, na jižní straně ulice Tyršova. Jedná se o rohový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: meruňková, články bílé). Střecha je valbová krytá cembritem. Nad pult střechy na jižní straně vystupují (dle leteckého snímku) 3 komínová tělesa. Západním, jižním a východním pultem střechy prostupují 3 pultové pásové vikýře. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl. Severní průčelí v přízemí tříosé, v patře pětiosé. Fasáda je na rozhraní přízemí a prvého patra zřetelně uskočená. Horizontálně je členěna soklem, který prolamuje dva sklepní světlíky obdélného tvaru (1. a 3. osa zleva), profilovanou kordonovou a korunní římsou. Vertikálně je fasáda členěna lisénami při obou rozích s bosováním. Ve střední ose se nachází vstup ve špaletě orámovaný jednoduchou šambránou, který je zakončen profilovaným segmentovým obloukem. Výplní jsou jednokřídlé dveře rámové konstrukce se světlíkem (svislými příčlemi- vějířovitě rozevřenými- dělen na čtyři prosklená pole), členěny šesti na šířku obdélnými kazetami. Horní dvě výplně proskleny. 1. a 3. okenní osa zleva má tvar arkády, jehož tvar rámuje šambrána zakončená profilovaným segmentovým obloukem. Výplní jsou novodobá zdvojená okna, čtyřtabulková – vrchní tabulka segmentového tvaru je svislými příčlemi- vějířovitě rozevřenými- dělena na čtyři prosklená pole. Okna v p rvním patře obdélná novodobá, zdvojená, jednokřídlá, jednotabulková (pomyslně děleny zlacenými příčlemi na šest tabulek), dovnitř otevíravá, ve špaletě, orámována šambránou – částečně profilovanou. Východní průčelí- pětiosé. Fasáda je horizontálně členěna korunní římsou a vertikálně lisénami při obou rozích s bosováním. Okna v prvním patře obdélná novodobá, zdvojená, jednokřídlá, jednotabulková (pomyslně děleny zlacenými příčlemi na šest tabulek), dovnitř otevíravá, ve špaletě, orámována šambránou – částečně profilovanou s podokenními římsami. K průčelí přiléhá zprava garáž, jejíž barevnost a fasáda je přizpůsobena fasádě domu. Střecha jehlancová. Jižní – dvorní – průčelí – tříosé v rytmu 2-1, v levé části vystupuje z líce fasády rizalit. Fasáda je horizontálně členěna kamenným soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou a vertikálně lisénami při obou rozích s bosováním. Okna obdélná novodobá, zdvojená, jednokřídlá, jednotabulková (pomyslně děleny zlacenými příčlemi na šest tabulek), dovnitř otevíravá, ve špaletě, orámována šambránou – částečně profilovanou s podokenními římsami. V přízemí a v 1. patře okna zdvojená.