venkovský dům

Chalupa čp.85 se nachází ve střední části obce, jihovýchodně od návsi v rozptýlené zástavbě. Popis původního objektu: Budova je plně roubená, přízemní, stojí na kamenné podezdívce, vystavěna je nad obdélným půdorysem, má trojdílnou dispozici. Pod hlavním štítovým průčelím je světnice a komora. Do světnice jsou ze štítového, jihovýchodně orientovaného průčelí vedena dvě obdélná okna, další dvě okna pak z jižní boční podélné stěny. Do sousední menší místnosti pod štítovým průčelím vede jedno okno, další dvě jsou pak prolomena v severní boční stěně. Všechna okna jsou obdélná, v líci, členěná do šesti tabulek. Štít je bedněný s přelaťováním, s podlomením, horizontálně v horní třetině dělený. Ve střední části dispozice je komunikační síň, hlavním dveřím je nepůvodně předsazen zděný přístavek zavětrávající vchod. V zadní části je hospodářské zázemí s chlévy, z něho se vyčleňuje samostatná obestavěná komora při severní boční stěně. Ze severní strany jsou do ní vedena dvě obdélná okna, přístupná je ze síně. Zadní štítové průčelí má prostou lomenici, bez dalšího členění. Chalupa má sedlovou střechu, krytou eternitovými šablonami, nad osou vchodu do síně je ve střeše vynesen vikýř, krytý sedlovou stříškou.