socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na kraji Ouče, nedaleko cesty k Přibyslavicím. Socha stojí na pilíři zdobeném reliéfy, na jehož čelní straně je u paty pilíře vysekán nápis: "Ku / Cti a Chvále Boží / Zřídila manželka po / Janu Kotermonu pro / zvelebení Obce Oučecké / Kateřina 1866 Kotirmon." Rozměry: podstavec (pilíř včetně soklu a podstavce vlastní sochy) - cca 2m, socha - přibližně 1,6 m. Světec je zobrazen jako stojící postava v kanovnickém rouchu, s biretem, s pěti hvězdami okolo hlavy a s krucifixem opřeným o levou paži. Postava je statická, až na pozdvižené paže ji chybí jakýkoliv pohyb. Na drapérii tvořené nehlubokými vertikálními záhyby se dochovaly zbytky původní polychromie (žlutá na štole, červená na plášti). Podstavec ve formě pilíře, s vyšší patkou a krycí deskou, je zdoben ze tří stran. Na dříku jsou v mělkých nikách zakončených oslími hřbety vyvedeny nízkém reliéfu postavy tří světic. Na čelní straně je zachycena postava Panny Marie, napravo od ní sv. Františka držící a nalevo sv. Kateřina. Na všech reliéfech jsou zbytky polychromie. Hlavice pilíře má ze tří stran formu trojúhelníkového frontonu s božským okem na čelní straně a s rostlinným dekorem po stranách. Trojúhelník s božským okem je po stranách lemován drobnými hlavičkami andělů.