venkovský dům

Přízemní dům obdélného půdorysu orientovaný okapovou stěnou souběžně s komunikací vedoucí z náměstí k zámku. Dům je zapuštěný ve strmém svahu, podsklepený. Sklep a spodní úroveň přízemí jsou zděny z kamene a cihel, zdivo omítnuté, zbývající část je roubená, roubení obílené, zpevněno stojatými kleštinami. Střecha valbová, pokrytá několika vrstvami asfaltové lepenky, pod lepenkou dřevěný šindel, krov hambalkový se stojatými stolicemi. Půda patrová s fošnovými podlahami. Nad okapovými stěnami prostupují střechou pultově zastřešené vikýřky. Zadní štítová stěna tříosá, okna lícová, vnější křídla dvoutabulková, vnitřní třítabulková. Okna mají dekorativní dřevěná obložení a kamenné parapety. Protější štítová stěna směrem k městu rovněž tříosá, okna stejná. V této stěně malé obdélné okénko do sklepa. V hlavní okapové stěně ve střední ose vstup do domu, vstupní dveře dvoukřídlé, rámové s kazetovými výplněmi, nade dveřmi třídílný obdélný světlík. Ostění dveří dřevěné, klapačka dveří s ionskou hlavicí. Při každém nároží této stěny jedno okno do světnice. Obě okna dvojitá, lícová, dvoukřídlá. Vnitřní křídla třítabulková, vnější dvoutabulková, dekorativní dřevěné obložení a kamenné parapety. K zadní okapové stěně přiléhá dřevěná pavlač s kůlnou, v úrovni přízemí bedněnou svisle kladenými prkny, v úrovni sklepa roubenou. Zábradlí pavlače bedněné svisle kladenými prkny. Pod pavlačí je ve střední ose vstup do sklepa, vstupní dveře svlakové, prkna svisle kladená, zevnitř zabedněné-vstup není možný. Vstupní dveře ze síně na pavlač rovněž svlakové, svisle šalované, s malým větracím okénkem. V prostoru světnice v pravé části dispozice jsou v zadní okapové stěně dvě okna, včetně obložení a parapetů stejná jako jinde. Střecha kolem celého domu přesazená, přesah podbitý, podbití zakončuje dřevěná profilovaná korunní římsa. Profil této římsy je dvojitý pásek, obloun, výžlabek a pásek. Trámy vnitřních stěn mají v horní části vytažená zhlaví z vnějšího pláště, tato zhlaví jsou profilovaná. Střecha má zbytek původního dlabaného okapového žlabu. Objekt neudržován, dřevěné části se zhroutily po r. 2008.