městský dům tzv. Morawetzova vila

Městský dům nepravidelného půdorysu situovaný na SV náměstí TGM. Zděný, reprezentační objekt o dvou NP, jižní průčelí (do náměstí) rozčleněno do tří traktů. Vchod do objektu v levém traktu dvoukřídlými dřevěnými dveřmi se světlíkem, okna v přízemí a l. NP osově souměrná. Krov sedlové střechy objektu přechází směrem do náměstí do mansardové střešní nástavby, prostřední trakt zvýrazněný ve střeše plochým segmentovým štítem zdobeným lichoběžníkovým reliéfem. Průčelí uprostřed zvýrazněno širokými pilastry s kanelurami, ty jsou taktéž uplatněny v nárožích objektu. Okna přízemí a 1. NP identická, obdélníková, kastlíková, v dřevěných rámech s křídly dělenými do kříže. Mezi pilastry prostředního traktu pod okny 1. NP orámovaná balustráda vynesená na hraněných konzolkách, nad okny segmentové římsy s klenáky. Pod okny v přízemí obdélné, vpadlé parapetní rámce, okna s parapety. Okapová římsa přesahující, průběžná, s oplechováním, která přechází na mansardovou střešní přístavbu. Okna ve střešní nástavbě menších rozměrů, obdélná, dělena do kříže, identická. V levém a pravém traktu zdobena nadokenními segmentovými římsami, v omítce zvýrazněna plochými šambránami. Prostřední trakt nástavby zvýrazněn v nárožích pilastry s kanelurami, okna v jednoduchých šambránách. Krov střechy s krytinou eternitu vínové bary, v úžlabích a v částech nástavby a segmentu štítu s plechem položeným v pásech. Nádvorní křídlo objektu (směrem k severní straně, do zahrady): V nádvorní části domu je přistavěno boční křídlo orientované k východní straně, půdorys nádvoří složitější, s uplatněnými přístavbami. Přízemí domu se segmentovými ústupkovými výklenky v omítce, trakt východního traktu přístavby a vodorovného křídla v nároží s uplatněným segmentem (? schodiště), zastřešeno bání (krytinou plech). Okna rozličných rozměrů v geometrickém řazení. Segmentové vstupy s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi do zahrady, přízemí od 1. NP odděleno průběžnou římsou, 1. a 2. NP odděleno užší pultovou stříškou s pokládkou krytiny. Střešní krytinou taška bobrovka.