dům

Dům č. p. 79 se nachází ve východní frontě náměstí, je v pořadí třetí jižně od Katovy uličky. Jedná se o jednopatrový řadový dům na hloubkové parcele. Hlavní budova je téměř čtvercového půdorysu, na kterou navazují dvě dvorní křídla, která byla postavena v 60. letech 20. století na místě původním. Střecha je sedlová, příčně orientovaná, krytá betonovou krytinou. Krov je vaznicový, z osmnácti vazeb je každá čtvrtá plná. Plnou vazbu tvoří pozednice a střední vaznice, zdvojená kleštinami se vzpěrami. Ve vrcholu jsou krokve rozepřeny hambalkem. Hlavní (západní) průčelí se slohově řadí do třetí čtvrtiny 18. století. Průčelí je pětiosé v rytmu 2 – 1 – 2. Přízemí je členěno pásovou rustikou, sokl dobíhá až k oknům. Průčelí dominuje mohutný kamenný portál. Tvoří jej dva nakoso pootočené vystupující pilíře s římsovými hlavicemi nesoucími vázy. Pilíře jsou v horní části konzolově předsazeny. Mezi tyto pilíře jsou vloženy dva kamenné pilíře, na které dosedá trojlaločný otvor záklenku vjezdu rámovaným pásovou šambránou. Prosklený nadsvětlík je řešen obdobně. Točnicová vrata průjezdu jsou rámová a plasticky zdobená motivy sluncí, pocházejí zřejmě z doby po požáru roku 1811. Nalevo od portálu je umístěna štuková kartuš. Obě krajní osy vyplňují novodobá jednokřídlá okna, druhou a čtvrtou osu novodobé rámové dveře rovněž plasticky zdobené motivem slunce. Tyto otvory jsou rámovány pásovou šambránou. Patro je od přízemí odděleno kordonovou římsou. Okna v něm mají pravoúhlou parapetní výplň, pásovou šambránu odsazenou od otvorů ve formě pilastrů nesoucích jednoduchou supraportu s profilovanou římsou. Ve střední ose je supraporta rozklaná a byl v ní patrně umístěn erb či váza. Čtyřkřídlá dřevěná okna jsou osazena za špaletou, v horní třetině dělena poutcem. Mezi druhou a třetí, resp. třetí a čtvrtou, osou jsou malé niky, v kterých jsou umístěny sochy sv. Floriána a sv. Barbory. Průčelí ukončuje jednoduše profi-lovaná korunní římsa. Nad římsu se zdvihá vikýř v podobě edikuly s trojúhelníkovým štítem a římsou vybíhající do oblouku. Po stranách ukončují vikýř vá-zy. Okno ve vikýři je s trojlaločným záklenkem zvýrazněným šambránou nesenou pilastry po stranách. Dvorní průčelí je v přízemí kryto předstupujícím zastřešením dvora. V prvním patře byla snad klasicistní otevřená pavlač zčásti zazděna a zčásti zasklena novodobými dvoukřídlými okny.