dům

Jednopatrový řadový dům č. p. 80 v jižní části východní fronty náměstí vystupuje spolu se sousedními domy č. p. 81 a 82 z uliční fronty o trakt podloubí, které je v současnosti funkčně propojeno s z domovní dispozicí zadních traktů. Hlavní průčelí je v přízemí hladké, prolomeno třemi lomenými gotickými arkádami loubí, z nichž střední je užší než krajní. V arkádách jsou novodobé kovové výkladce s nízkými parapety z doby po roce 1969. Přízemí je od patra odděleno zdvojenou kordonovou římsou, horní římsa je více profilovaná než spodní. Průčelí je v patře pětiosé, eklekticky neorenesanční pocházející z úpravy v roce 1901. Trojkřídlá okna dělená v horní třetině poutcem jsou osazena v mělké špaletě. Okna jsou rámována profilovanými šambránami, po jejichž vnější straně probíhají úzké svislé pásy vybíhající ze soklu, ukončeny jsou plastickými konzolami nesoucími profilovanou nadokenní římsu nad níž je umístěna osová volutová kartuš. Podokenní římsa přechází v pravoúhlé parapetní pole. Průčelí ukončuje profilovaná korunní římsa, která nevybíhá do bočních průčelí. V ose střední arkády se nachází barokní eliptický rám po obvodu se čtrnácti svatými pomocníky v drobných oválných medailonech. Uprostřed je holubice s rozepjatými křídly. Osově nad kartuší je na tesané konzole poprsí Boha Otce na oblaku držícího zeměkouli. Tato plastika se nachází ve výši parapetní římsy oken 1. patra. V osách meziarkádových pilířů jsou dvě plastiky stojících světců na kamenné konzole. Vlevo postava archanděla Michaela s přílbou a křídly zašlapávajícího draka, vpravo postava patrně sv. Ludmily. Ve střední ose je v hloubce podloubí renesanční polokruhově zaklenutý bosovaný polychromovaný portál, shora ukončený římsou, nad níž se uprostřed nachází plastický erb v akantovém rámování s iniciálami WT, náležejícími císařskému rychtáři Wolfu Thumseckerovi, který získal dům v letech 1635 – 1654. Po obou stranách jsou volutové nástavce. Severní boční obsahuje v přízemí prosklenou oválně zaklenutou arkádu loubí. První patro je hladké, nečleněné. Dvorní průčelí je hladké, s výraznými skarpy na nárožích. Jižní nižší část dvorního průčelí předstupuje před část severní. Jižní část je v přízemí dvouosá, v patře tříosá, severní část tříosá. Ve všech osách jsou novodobá plastová okna, v přízemí dveře.