dům

Dům č. p. 10 stojí západně od náměstí Míru, na nároží ulic Jana Švermy (dříve Svaté) a Čechovy (Vodní). Jedná se o nárožní patrový z části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou na nároží zvalbenou střechou, s vikýři na straně do ulic, krytou pálenými ? raženými taškami napodobujícími prejzy, na straně do dvora má dvorní křídlo ve střeše terasu. Hlavní uliční severní klasicistní průčelí (do Svaté ulice) je pětiosé (2+1+2) se čtyřmi novými vikýři, členěno je po stranách plochými pilastry, uprostřed má (pouze v patře) plochý rizalit, přízemí oddělené kordonovou římsou má pásovou bosáž. V patře ve špaletách osazena nová jednoduchá dovnitř otvíravá bíle natřená trojkřídlá čtyřtabulková okna (do „T“) s dvojskly v profilovaných šambránách s nad- a podokenními římsami, pod nimiž parapety s vpadlými zrcadly. Nová okna jsou trochu užší než původní, proto šambrány mají nestejnou šířku. V přízemí, krom hlavního vchodu v ose s dvoukřídlými rámovými dveřmi s nadsvětlíkem z 2. pol. 19. stol. v segmentové profilované šambráně, jsou 3 výkladce a 2 vchody do obchodů s novými výplněmi ve stejné šambráně (až na jednu obdélnou výjimku). Boční západní, též uliční průčelí, (do Vodní ulice) je jedenáctiosé se šesti novými vikýři a je mezi 7. a 8. osou zalomené. V prvních dvou osách je klasicistní, obdobné jako hlavní, ve zbývající části je neorenesanční, přízemí má zde pásovou bosáž, dále je průčelí krom hlavní členěno kordonovou a balkánovými římsami, stejná okna jako v klasicistní části mají šambrány a nadokenní římsy a ve 3. (zde v málo vystupujícím rizalitu) a v 8. ose jsou vsazeny do toskánské edikuly, na jižní straně končí průčelí bosovaným pilastrem.