dům "U slunce"

Dům čp. 185 stojí v jižní části západní strany hlavního kadaňského náměstí z jejíž stavební čáry ustupuje o hloubku podloubí sousedních domů, na severu radnice čp. 1 a na jihu čp. 184. Jedná se o řadový dvoupatrový částečně podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdoryse pod sedlovou střechou krytou na straně do náměstí pálenými raženými taškami napodobujícími prejzy a na straně do dvora má tzv. frankfurtské tašky z měděného plechu. Ve dvoře jsou dvě patrová dvorní křídla, jižní pod sedlovou (na západě zvalbenou) střechou, západní pod střechou pultovou (se spádem do dvora), obě kryty šablonami z živičné lepenky a na straně do dvora opatřeny střešními okny. Západní část dvora zabírá dřevěná zasklená veranda pod pultovou živičnými šablonami krytou střechou. Hlavní východní průčelí (zhruba v podobě po přestavbě ve 2. pol. 18. stol. je pětiosé, svisle je členěno bosovanými lisénami, hlavní a kordonovými římsami, v 1. patře má římsu balkánovou a ve 2. patře římsy podokenní. Nad hlavní římsou uprostřed ozdobný vikýř s rozeklaným frontonem, po jeho stranách prolamovaná protínavá atika na níž stojí sochy čtyř rožních období. Přízemí má pásovou bosáž, ve čtvrté ose honosný renesanční portál (ve tvaru edikuly s korintskými sloupy a trojúhelným tympanonem), velká okna zakončená stlačenými oblouky mají dřevěné výplně s dvojskly. Okna v patrech mají zaoblené horní rohy, jsou jednoduchá dovnitř otvíravá z hnědého plastu a s dvojskly! Mezi okny ve druhé a třetí ose v patře je na liséně ve zlaceném reliéfu zhotoveno domovní znamení – slunce s lidským obličejem místo pouhého kotouče. Na rozdíl od běžných provedeních, kdy se střídají rovné a vlnité paprsky, má toto slunce 16 dvojitých pouze rovných paprsků. Na dvorní straně má hlavní budova zděnou bílými plastovými okny zasklenou arkádu patrové pavlače, nad ní okna jako v průčelí do náměstí, ale bílá. Dvorní křídla mají okna obdélná, bílá, plastová. Na celém objektu jsou okna osazena do špalet. Dvůr je vydlážděn pískovcovými deskami.