dům

Dům čp. 18 stojí západně od náměstí Míru, na jižní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté), je to jihovýchodní soused Svaté brány. Jedná se o řadový patrový z části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu, na parcele zalamující se podél sousední Svaté brány, pod sedlovou střechou se štítem na severu a s polovalbou na jihu, krytou šablonami z živičné lepenky. Hlavní uliční štítové severní průčelí je tříosé, má hlavní římsu, nad ní trojosý štít členěn na čtyři patra, je pokryto renesančními sgrafity. V přízemí je výkladec mezi dvěma zasklenými dveřmi, výkladec je opatřen okenicemi a levé dveře (které jsou dnes pevné – slouží pouze jako francouzské okno) dveřnicemi, pravé vstupní dvoukřídlé dveře mají červeně natřené pískovcové okosené ostění, v patře jsou ve špaletách osazena zdvojená dovnitř otvíravá dvoukřídlá čtyřtabulková okna, ve štítě je mezi dvěmi malými okénky čtyřtabulkové okno jednokřídlé, a nad ním další malé. Mezi okny ve 2. a 3. ose v patře je zazděna pískovcová deska s reliéfem dvouhlavého orla se svatozářemi pod císařskou korunou držící ve spárech pásku s nápisem „PLVS VLTRA. 1534“- erb císaře Svaté Římské Říše a španělského krále Karla V. Dvorní jižní průčelí nečleněné s lichoběžníkovým štítem pod polovalbou. Okna jsou zde zdvojená dvoukřídlá čtyřtabulková dovnitř otvíravá osazená v mělkých špaletách.