dům

Dům č. p. 6 stojí západně od náměstí Míru, na jižní straně ulice Jana Švermy (dříve Svaté). Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou, se středním vikýřem na straně do ulice, zde krytou pálenými raženými taškami napodobujícími prejzy, na straně do dvora má (vzhledem k okolní zástavbě) zvalbenou střechu pultovou, krytou šablonami z živičné lepenky. Hlavní uliční severní průčelí je tříosé, v patře mezi čtyřmi toskánskými pilastry v mělkých špaletách osazená dvojitá dovnitř otvíravá fermeží natřená dvoukřídlá šestitabulková okna v profilovaných šambránách s pod- a bohatě tvarovanými nadokenními římsami, pod nimiž parapety a suprafenestry, oboje s vystouplými zrcadly. Střešní vikýř má mezi dvěma pilastry trojlistem zakončené v hluboké špaletě osazené jednoduché tříkřídlé desetitabulkové okno, volutová křídla a volutový nástavec završený uprostřed pískovcovou koulí a po stranách malými obelisky z téhož kamene, v přízemí s pásovou bosáží je vlevo vykrajovaným obloukem zakončený otvor dvoukřídlých dveří s nadsvětlíkem v půlkruhem zaklenuté nice, vpravo okno či výkladec a dveře odbočky sázkové kanceláře Fortuna. Dvorní jižní průčelí tříosé nečleněné, v patře s jednokřídlými jednotabulkovými zdvojenými okny ve špaletách, v přízemí skleněnými tvárnicemi vyzděné okno a dvoje typové dveře v ocelových zárubních. Dvorek je z části vybetonován, z části je zahrádkou.