dům

Dům č. p. 121 leží na jižní straně náměstí. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: šedá, články bílé), s hřebenem kolmým k náměstí. Střecha je valbová s frankfurtskými taškami, s pultovým vikýřem a komínovým tělesem (též vystupuje nad valbu do dvora a nad východní pult střechy) na západním pultu střechy, na valbě do náměstí čtvercové střešní výlezové okno. Uliční průčelí je čtyřosé. Valeně zaklenuté průčelí s trojúhelnými lunetami s výraznými, zčásti přetínanými hřebínky se k sousedním domům otevírá bočními lomenými arkádami, vlevo bez profilace, vpravo s jednoduše okosenými hranami. Do náměstí se průčelí uplatňuje dvěma půlkruhovými oblouky loubí, které zakončuje masivní sokl a ve vrcholu do nich prostupuje hlavní klenák. Fasáda je horizontálně členěna v přízemí na oblouku loubí do omítky naznačenou bosáží, profilovanou kordonovou římsou a korunní římsou. Vertikálně fasádu člení vysoký pilastrový řád, který ji dělí do čtyř travé. V prvé ose zleva se nachází ve špaletě pravoúhlý vstup do obchodu, který je ukončen na šířku obdélným nadsvětlíkem (dělen svislou příčlí na 2 skelné tabulky). Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s jednoduchou klapačkou. Horní dvě třetiny křídla prosklené (jednou na výšku obdélnou skelnou tabulkou). Spodní obdélná výplň zdobena dřevěnou kazetou. Ve druhé ose zleva se nachází výloha segmentově zakončená, ve třetí ose zleva ve špaletě pravoúhlý vstup do objektu, který je ukončen na šířku obdélným nadsvětlíkem (dělen vodorovnými příčlí na 2 skelné tabulky). Výplní jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s klapačkou ve tvaru polopilíře. Obě křídla dělena na dvě výplně (spodní ve tvaru diamantového řezu). V 1. patře okna osazená v líci, dvojitá, čtyřkřídlá, čtyřtabulková, dělená do T, rámována jednoduchou špaletou, ven a dovnitř otvíravá, ve štuku naznačenou podokenní římsou, 1. a 4. osa má pod okny obdélnou parapetní výplň. Plocha nad šambránami zdobena štukovou výzdobou rokokového charakteru- 1. a 4. osa – motiv esovitého ornamentu, granátového jablka, ukončenými zvonkem, 2. a 3. osa zleva – zde se uplatňuje motiv granátového jablka s rokajemi, ukončenými zvonkem. V 2. patře - okna osazená v líci, dvojitá, čtyřkřídlá, čtyřtabulková, dělená do T, rámována jednoduchou špaletou, do které vstupuje hlavní klenák, ven a dovnitř otvíravá. Plocha nad šambránou zdobena štukovou výzdobou rokokového charakteru - 1. a 4. osa – motiv esovitého ornamentu, granátového jablka a rokaje, 2. a 3. osa zleva – zde se uplatňuje motiv granátového jablka s rokajemi.